HOORN - VWO leerlingen van de OSG in Hoorn die het Technasium volgen, hebben een project afgerond dat gaat over het bewust worden van energie. De opdracht was om op een originele manier opgewekte energie tastbaar te maken.

Bij het Technasium gaan leerlingen aan de slag met levensechte opdrachten. Initiatiefnemer Rob Bennis die in Hoorn het wereldrecord energie opwekken op de fiets wilt breken, heeft de opdracht bedacht. Hoe kunnen we de opgewekte energie tijdens het record, op een originele manier tastbaar maken, zodat toeschouwers bewuster worden van het gebruik van energie?

Na een masterclass elektriciteit gingen de leerlingen op excursie bij Van Der Laan en Protonic. Vervolgens gingen zij in groepjes aan de slag. In het speciale Technasium lokaal stond een fietsopstelling met generator klaar. Elk groepje mocht een eigen paneel ontwerpen om hierop aan te sluiten.

Maandag 9 juli was het spannende moment om de ontwerpen live te demonsteren aan de opdrachtgever en een afvaardiging van Puur Hoorn en Van der Laan. De ontwerpen waren zeer creatief waarbij vaak lampen werden gebruikt, maar ook een waterpomp, ventilator en zelfs een autoracebaan. Het paneel van team 'Huize Gazellig' heeft gewonnen en mag het paneel demonstreren tijdens het record dat in 2019 zal plaatsvinden.