HOORN - In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. In Hoorn wordt dit een jaar lang gevierd met allerlei activiteiten (zie www.vrijheidinhoorn.nl). Ook het Westfries Museum doet mee. Bezoekers van het museum worden uitgenodigd om papieren Vrijheidsduiven te knippen in het atelier van de expositie 'Janssens en Koerten | Geknipt voor de kunst'. Alle duiven samen vormen een reusachtige mobile als symbool voor de vrijheid. Dit bijzondere kunstwerk komt in museum Expoost te hangen tijdens de Vrijheidsexpositie van 10 april t/m 10 mei.


Zondag 15 maart: iedereen mag meeknippen!
Het Westfries Museum in Hoorn presenteert van 8 maart t/m 27 september de expositie ‘Janssens en Koerten | Geknipt voor de kunst’. Deze papieren expositie daagt de bezoekers uit om zelf ook de schaar ter hand te nemen tijdens workshops en evenementen. Zoals het openbare evenement ‘Knippen voor de vrijheid’ op 15 maart. Knip mee in het museum in het kader van 75 jaar Vrijheid in Nederland. Alle bezoekers van de tentoonstelling mogen duiven knippen voor de gezamenlijke mobile, je hoeft je niet op te geven van tevoren. Het kunstwerk wat hieruit voortkomt, wordt tentoongesteld in Pop-up Museum Expoost aan de Roode Steen in Hoorn.

Workshops voor gevorderden
Lukt het niet om op 15 maart mee te knippen aan dit grote Hoornse vrijheidskunstwerk, dan is er op 25 en 26 april ook nog gelegenheid om daaraan mee te werken. Ook tijdens dit laatste weekend van de Museumweek kunnen bezoekers namelijk vrijblijvend duiven knippen voor de vrijheid, ook dit is een openbaar evenement. Hoe meer geknipte duiven, hoe groter de mobile wordt. Heeft de schaar je echt in de greep gekregen? Ga dan voor de speciale workshop ‘Duiven knippen voor gevorderden’ op vrijdagochtend 27 maart. Knipkunst ontleent haar kracht aan haar luchtigheid: tijdens deze workshop wordt ingegaan op de vele verschillende manieren waarop decoraties met een schaar of mesje in papier gemaakt kunnen worden. Ook deze workshop wordt gegevens in het kader van 75 jaar Vrijheid in Nederland. Tijdens de workshop worden (nog sierlijker) duiven geknipt voor de enorme mobile die vrijheid symboliseert. Zo dijt de vrijheid steeds verder uit en geven we samen dit kostbare gedachtengoed door.

Ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers
Aan de openbare evenementen zijn geen kosten verbonden, ze vallen binnen het entreekaartje van het museum à € 9,- (tot 18 jaar gratis entree). De workshop ‘Duiven knippen voor gevorderden’ en de vele andere themaworkshops kosten € 15,- (incl. entreekaartje museum).
Over vrijheid gesproken: tijdens alle openbare evenementen (zie voor data : wfm.nl/janssens-koerten)
kunnen ook mensen in een rolstoel de tentoonstellingsruimte betreden en meegenieten van de tentoonstelling en/of meeknippen. Met dank aan Wit Mobiliteit Hoorn voor het realiseren van een aangepaste entree!

Meer informatie over de openbare evenementen en/of opgeven voor de workshops: wfm.nl/janssens-koerten.