HOORN - Zaterdag werden in het Museum van de 20e Eeuw best lastige vragen gesteld aan de makers van de populaire serie Buurman & Buurman. Vijfjarige Tobin vroeg zich af waarom de Buurmannen slechts vier vingers en geen vijf. Stan wilde weten of de buurmannen nog andere kleren hebben want het is best warm op het strand met een lange broek en trui aan.

Superfan Kai vond het vreemd dat de buurmannen altijd buurmannen blijven. Ze zijn al zo vaak verhuisd, maar wonen altijd naast of boven elkaar. Marek Beneš van Studio Patmat in Tsjechië moest soms goed nadenken over de antwoorden. Kinderen vragen andere zaken dan journalisten. Dat maakte de Kinderpersconferentie met de maker, en zoon van de bedenker, van Buurman & Buurman wel extra leuk.

Een groep kinderen mocht als VIP-gasten de makers aan de tand voelen. In het Hoornse museum is al twee maanden een druk bezochte tentoonstelling over de Buurmannen te zien. Tomáš Eiselt en Marek Beneš van Studio Patmat in Praag kwamen de expositie bewonderen maar ook de vragen van kinderen beantwoorden. Ook lieten ze zien hoe de filmpjes met de poppen gemaakt worden. Bovendien ging de nieuwste bioscoopfilm van Buurman & Buurman dit weekend in première in Hoorn.

De expositie “AJETO” in het Museum van de 20e Eeuw is nog t/m 6 januari 2019 te zien in Hoorn, zie www.museumhoorn.nl