ZWAAG - Vier gevangenissen in Nederland gaan dicht, waaronder die in Zwaag. De maatregel leidt niet tot gedwongen ontslagen. Het personeel uit de gevangenissen wordt overgeplaatst.

De andere gevangenissen die gesloten worden zijn die in Almere, Zoetermeer en Zeist. Volgens het kabinet is de maatregel nodig omdat er te veel cellen leegstaan, met verspilling van belastinggeld tot gevolg.

De leegstand is het gevolg van "de daling van de geregistreerde criminaliteit", aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid. De gevangenissen openhouden zou jaarlijks miljoenen euro's kosten. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) benadrukt dat de te sluiten gevangenissen in de Randstad liggen en dat de regio met dit besluit wordt ontzien. Dit was ook afgesproken in het regeerakkoord.

De sluiting zou nauwelijks problemen veroorzaken voor gevangenen, maar wel voor de familie, liet een woordvoerder van de belangenorganisatie voor (ex-)gedetineerden Bonjo weten aan onze mediapartner NH Nieuws. "Als mensen die in de buurt van Zwaag wonen naar Sittard moeten, dan is dat wel een stukje reizen voor een bezoek."