HOORN - Jan Reek natuursteen heeft voor de komende 25 jaar opnieuw het recht gekregen tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Burgemeester Jan Nieuwenburg maakt dit vrijdag 16 maart officieel bekend, namens Koning Willem-Alexander.

Jan Reek natuursteen viert dit jaar het 125-jarig bestaan. Sinds 1893 is het familiebedrijf actief in natuursteenproducten. Het is het eerste Hoornse bedrijf waarvan het predicaat is verlengd, of bestendigd zoals dat officieel heet.

Bestendiging
In 1993 werd door toenmalig Koningin Beatrix positief beslist op de aanvraag van het bedrijf voor de toekenning van het recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Dat recht wordt voor een periode van 25 jaar verleend en na die tijd wordt op verzoek getoetst of het bedrijf opnieuw voor dit kwaliteitskeurmerk in aanmerking komt. Na een zorgvuldig doorlopen procedure heeft Koning Willem- Alexander besloten Jan Reek natuursteen het recht opnieuw voor 25 jaar te verlenen.

Historie
In 2009 is het bedrijf van de familie Reek overgenomen door de familie Vreeker. Het is het enige bedrijf in Nederland dat het gehele productieproces van natuursteen - van inkoop van het ruwe blok tot en met de verwerking van het eindproduct - in eigen beheer doet. Het bedrijf heeft klussen in het hele land en zelfs buiten Nederland. Het bedrijf levert onder meer persoonlijke gedenkstenen, haarden, aanrechtbladen en designmeubelen. Maar ook voor restauratiewerkzaamheden en interieur kunnen klanten er terecht. Moderne technologieën worden gecombineerd met het bewerkelijke ambacht van het steenhouwen.

Jubileumfeest en open dag
Op vrijdag 8 juni viert Jan Reek natuursteen het 125-jarig bestaan met een jubileumfeest voor personeel en relaties. Zaterdag 9 juni is er een open dag voor het publiek tussen 10.00 en 16.00 uur.

Hofleverancier
Het predicaat Hofleverancier is een Koninklijke onderscheiding voor kleine en middelgrote bedrijven. Het hoeft niet per se dat deze bedrijven ook aan het Hof leveren. Het gaat om bedrijven van minstens honderd jaar oud met een duidelijk vooraanstaande plaats in de regio. Zij onderscheiden zich door kwaliteit, vakmanschap, integriteit, degelijkheid en continuïteit. Het is een kwaliteitskeurmerk, waarvoor de lat heel hoog ligt. De Koning beslist zelf over toekenning van het predicaat. Het predicaat is in eerste instantie 25 jaar geldig en na die tijd kan het bedrijf een verzoek indienen tot bestendiging ervan.