HOORN - De zaterdagmarkt in de binnenstad van Hoorn is genomineerd voor Beste markt van Nederland 2018.

De markt is een van de finalisten in de categorie Grote markt met 50 ondernemers of meer. De jury van de CVAH (centrale vereniging ambulante handel) koos de finalisten en bezoekt de komende weken opnieuw de markten om een winnaar te kiezen. Op 13 maart wordt bekend gemaakt wie de uiteindelijke winnaar is. Hoorn neemt het in de categorie op tegen Beverwijk en Den Haag. ‘Niet de minste concurrenten, maar vanwege de historische, centrale locatie en de geschiedenis van de markt tellen we écht wel mee’, aldus wethouder Ben Tap.

132 jaar oud

De zaterdagmarkt is inmiddels 132 jaar oud en is ontstaan als een uitbreiding van de welbekende Hoornse kaasmarkt. De wekelijkse markt is uitgegroeid tot een van de populairste markten in onze regio. De markt bestaat uit 50 enthousiaste ondernemers die een kraam of verkoopwagen hebben. De markt is te vinden op het Breed, de Gedempte turfhaven, Gouw en de Nieuwstraat.

Breed assortiment

Elke zaterdag tussen 9 uur in de ochtend en 17 uur in de middag vinden de bezoekers een breed assortiment aan koopwaar. Eerder deze maand zette wethouder Ben Tap twee jubilarissen, de heer Tol en de keer Kunst, in het zonnetje en reikte hij aan hen een Eenhoornspeld voor 50 jaar trouwe dienst op de markt.

Aanwinst voor hele binnenstad

Wethouder Ben Tap: ‘Dankzij de zaterdagmarkt merken we dat Hoorn veel bezoekers heeft in het winkelgebied in de binnenstad. Niet alleen inwoners, maar mensen uit de hele regio vinden de combinatie van markt, winkelen en ergens iets drinken of eten écht een dagje uit. De zaterdagmarkt is al jarenlang een aanwinst voor zowel de marktkooplieden als de hele binnenstad.'

Marktgeld

De afgelopen jaren is er met de speciale dagen in het jaar altijd wel iets leuks te zien op de markt, zoals de paashaas, pieten met snoepgoed en de Kerstman met een versnapering voor de bezoekers. Ook het uiterlijk van en rond de markt is belangrijk. De marktgelden worden dan ook besteed aan onder meer goede bestrating en straatverlichting.

Investeren

De gemeente, de marktmeesters en de kooplieden besteden naast de verkoop en uitstraling ook hun aandacht aan klantgerichtheid, klantenonderhoud en kwaliteitsmanagement om de beleving van de markt naar een nog hoger plan te trekken. Die investeringen zijn ook niet buiten het zicht gebleven van de bezoekers en vakverenigingen die de zaterdagmarkt heeft genomineerd als finalist dit jaar in de categorie Grote Markt.

Uitreiking op 13 maart

De bekendmaking van de winnaars vindt plaats tijdens de algemene ledenvergadering van de CVAH (centrale vereniging ambulante handel) in Almelo.