NOORD-HOLLAND - Honderden Noord-Hollanders zijn afgelopen week gebeld door een vreemd buitenlands nummer. Waarschijnlijk gaat het om de zogenoemde Wangiri-fraude.

De gedupeerden worden gebeld door een onbekend nummer, meestal langer dan tien cijfers. Ook wordt er soms anoniem gebeld. Uit de hele provincie komen er meldingen binnen van deze mysterieuze telefoontjes. Voor zover bekend zijn de telefoontjes afkomstig uit Madagaskar, de Filipijnen, Iran, Nigeria, Bulgarije, Ivoorkust en de Salomonseilanden.

Het gaat hier waarschijnlijk om de Wangiri-fraude, zo meldt het AD. Wangiri is Japans voor 'één rinkel'. De beller hangt snel op, in de hoop teruggebeld te worden. Wie terugbelt, belt eigenlijk een duur betaalnummer. Het geld gaat dan vervolgens naar criminelen.

'Al twee weken gebeld'
Facebook ontploft van de meldingen. "Mijn dochter is ook door een vreemd nummer gebeld. Vanuit Madagaskar", schrijft iemand. "Gisteren is mijn moeder hierdoor gebeld. Gelukkig nam zij niet op!", meldt een ander. Veel slachtoffers melden ook dat er wordt opgehangen zodra ze hun naam zeggen.

Hoewel de meeste mensen pas sinds de afgelopen week gebeld worden, wordt Deesi Groot uit Wervershoof inmiddels al twee weken lang geteisterd door de telefoontjes. "Ik word nu al twee weken bijna elke dag gebeld. Laatst zelfs vijf keer op één dag. Telkens gebeurt het rond 10.00 uur", vertelt zij aan NH Nieuws.

Deesi wordt door verschillende nummers gebeld. "Ik neem nooit op en blokkeer de nummers. Maar elke keer bellen ze weer met een nieuw nummer. Ze zijn flink bezig, dit gaat nu al twee weken zo. Heel irritant!"

Advies
Het advies is om niet op te nemen en niet terug te bellen. Dit kan je namelijk hoge telefoonrekeningen bezorgen. De beste optie is om de telefoontjes te negeren en de nummers te blokkeren. Wie opneemt, heeft namelijk niet eens door dat de telefoon is doorgeschakeld.

"Het slachtoffer hoort een bandje met de kiestoon, zodat het net lijkt alsof er niet wordt opgenomen. Ondertussen loopt de teller door. Daarom is het verstandig om nooit terug te bellen", waarschuwt Fraudehelpdesk.nl op haar website.