HOORN - Als je voor langere tijd op vakantie gaat naar het buitenland, heb je een koffer nodig. Dit is vooral handig als je met het vliegtuig reist, want de kans is klein dat alle spullen in je handbagage passen. Heb je nog geen koffer of is de huidige aan vervanging toe? Dan wordt het tijd om er eentje te kopen. Om je hier een handje bij te helpen, vertellen wij je in deze tekst hoe je de beste koffer vindt.

Harde of zachte buitenkant?


Om de beste koffer te vinden, kijk je allereerst naar het materiaal waarvan hij gemaakt is. Focus je hierbij vooral op de buitenkant, want deze heeft het meeste te lijden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen koffers, met een harde en zachte buitenkant. Omdat hardcase koffers vaak duurder zijn, gaat je voorkeur misschien uit naar een ‘zachte’ koffer. Daarbij komt dat koffers van hard materiaal vaak ook nog veel meer wegen. Toch zijn deze koffers over het algemeen wel een stuk steviger dan koffers van zacht materiaal. Hierdoor is de kans dat je een kapotte koffer aantreft op de bagageband aanzienlijk kleiner.

Welk formaat heb je nodig?

Sta je op het punt om een koffer te kopen? Laat je dan niet alleen leiden door het materiaal, maar kijk ook naar het formaat. Je wilt immers wel dat er voldoende plek is voor je kleding, handdoeken, (extra) schoenen, toiletspullen en reisaccessoires. Omdat de inhoud van koffers nogal kan verschillen, weet je misschien niet precies welk formaat je moet hebben. Daarbij komt dat de inhoud vaak in liters weergeven wordt, wat het er niet makkelijker op maakt. Ga je één tot twee weken op vakantie? Dan volstaat een koffer van 50 tot 75 liter. Mensen die langer dan twee weken op reis gaan, kunnen het beste voor een koffer van 75 tot 95 liter kiezen.

Hoeveel wieltjes?

De meeste koffers zijn voorzien van wieltjes. Handig, want hierdoor kun je hem rollen en hoef je hem niet te tillen. Er kan alleen wel verschil zitten in het aantal wieltjes. Zo heeft de ene koffer er twee, terwijl de ander er vier heeft. Onze voorkeur gaat uit naar een koffer met vier wieltjes. Dit komt vooral doordat rijden hiermee minder moeite kost dan bij een koffer met twee wieltjes. Bovendien is een koffer met vier wieltjes een stuk wendbaarder. Hierdoor kun jij je makkelijker verplaatsen in de drukke mensenmassa op een vliegveld.

Wel of geen slot?

Zodra jij je koffer afgeeft bij de incheckbalie, heb je er geen zicht meer op. Vind je dit geen prettig idee? Dan is het verstandig om een koffer met slot te kopen. De meeste koffers zijn tegenwoordig voorzien van een slot, maar er zit wel verschil in het soort slot. Zo kun je een koffer met cijferslot kopen, maar ook met sleutel. Als je voorkeur uitgaat naar een koffer met cijferslot, kun je het beste voor een TSA-slot kiezen. Een koffer met zo’n slot kan altijd geopend worden door de douane zonder hem te beschadigen.