De meeste bedrijven denken in de zomer al na over het kerstpakket dat ze in december geven aan medewerkers en relaties. Want als je de pakketten eind november of begin december pas bestelt is de kans groot dat je achter het net vist. Bedrijven die deze pakketten leveren zijn in de zomermaanden al volop bezig met de voorbereidingen. Ieder jaar zijn er trends waar rekening mee wordt gehouden bij de inkoop van producten. Natuurlijk zijn er verschillen. Het ene bedrijf geeft nu eenmaal meer geld uit aan een pakket dan het andere. Een bepaald bedrag mag belastingvrij worden geschonken, ga je daar als werkgever overheen dan moet er belasting worden afgedragen over de gift aan je personeel.

Het thema kerstpakket blijft populair

Als je geen allegaartje aan producten in je kerstpakket wilt dan kun je kiezen voor een thema. Bijvoorbeeld de Italiaanse of Spaanse keuken. Of ga voor een kleur zoals rood, wat goed bij Kerst past of paars als je het wat luxer wilt. Je kunt natuurlijk ook alvast anticiperen op de zomer met een pakket met het thema barbecue. Met een bbq aansteker, bbq gereedschap en serviesgoed. Een boek met recepten kan ook heel inspirerend zijn voor degenen die normaal gesproken alleen maar saté, hamburgers en worstjes op de grill gooien.

Items met het bedrijfslogo

Sommige bedrijven vinden het leuk om één of meer items in het kerstpakket te doen met het logo van het bedrijf erop. Je kunt bijvoorbeeld een BIC aansteker bedrukken met de bedrijfsnaam, of een mooie pennenset. Let er op dat je kiest voor items waar het logo niet te prominent op staat. Een tas met het bedrijfslogo prominent zichtbaar is misschien heel leuk, maar het is de vraag of medewerkers ermee over straat willen. Datzelfde geldt voor paraplu’s, stropdassen of petjes. Dit soort items zijn daarentegen wel geschikt als giveaway tijdens een open dag of een bedrijfspresentatie.

Variatie in het kerstpakket

Het wordt vandaag de dag steeds lastiger om een kerstpakket samen te stellen dat bij iedereen in de smaak valt. Sommige mensen zijn vegetariër of vegan. Anderen hebben een intolerantie voor gluten of lactose. En dan zijn er nog mensen die uit geloofsovertuiging bepaalde producten niet eten. Je kunt natuurlijk proberen om hier rekening mee te houden. Sommige leveranciers van kerstpakketten hebben speciale opties voor gluten- of lactosevrij. Je kunt vaak ook kiezen voor een pakket dat uitsluitend uit biologische of fair trade producten bestaat. Hiermee geef je een goed voorbeeld voor het personeel. Fair trade producten worden ingekocht bij producenten die er een eerlijke prijs voor krijgen. Het zegt overigens niet altijd iets over de kwaliteit.

Wie krijgt een kerstpakket?

Kerstpakketten worden normaal gesproken ingekocht voor al het personeel, ook tijdelijke krachten. Daarnaast kun je een pakket geven aan gepensioneerde medewerkers en goede externe relaties. Bij deze laatste is het belangrijk om het pakket bij voorkeur op het huisadres te laten bezorgen. Dit voorkomt dat er vragen worden gesteld door de werkgever.