HOORN - Op donderdag 5 maart aanstaande houdt archeoloog Dieuwertje Duijn een lezing over het turbulente leven van een Enkhuizer echtpaar in de Gouden Eeuw. Het is de derde van een serie lezingen die het Westfries Archief over de Gouden Eeuw organiseert.

Zacheus en Margaretha
In Enkhuizen is in een put aan de Torenstraat afval uit het midden van de zeventiende eeuw opgegraven, waaronder luxe porselein, veel drinkglazen en gebruiksvoorwerpen uit een dokterspraktijk. Deze spullen zijn afkomstig uit het huishouden van dokter Zacheus de Jager en zijn tweede vrouw Margaretha van Beresteyn. Het echtpaar behoorde tot de rijke bovenlaag van de stad. Uit archiefonderzoek blijkt dat Zacheus en Margaretha diverse keren te maken hebben gehad met hoogoplopende conflicten. Dit bereikte een climax toen het stel in 1649 na een knallende ruzie uit elkaar ging. De combinatie van archeologische vondsten en archiefstukken biedt een zeldzaam gedetailleerde inkijk in het leven van een rijk echtpaar in een welvarende Hollandse havenstad.

Dieuwertje Duijn werkt als archeoloog bij Archeologie West-Friesland. Een van haar specialismen is de geschiedenis en archeologie van Enkhuizen.

Gouden Eeuw in het Westfries Archief
Het Westfries Archief beheert duizenden documenten uit de Gouden Eeuw. Ze zijn de belangrijkste verzameling primaire bronnen over Westfriesland in deze periode. Na elke Gouden Eeuw lezing worden enkele relevante stukken uit de collectie van het archief getoond en toegelicht.
De lezing op donderdag 5 maart begint om 20.00 uur in het Westfries Archief, Blauwe Berg 5c, 1625 NT Hoorn. Toegang is gratis, maar graag aanmelden via www.wfa.nl/lezing.

De volgende Gouden Eeuw lezing is op 23 april 2020. Dan spreekt Siem van Eeten over gekaapte Westfriese schepen in Franse archieven.