HOORN - Er is vrijdag 16 februari geen oorlogspreek gehouden in de Hoornse moskee. Dat vertelde burgemeester Jan Nieuwenburg tijdens de raadsvergadering van 20 februari, nadat een team van experts de tekst van de preek heeft onderzocht.

De Hoornse moskee kwam op zaterdag 17 februari in het nieuws, nadat De Telegraaf beweerde dat er op vrijdag 16 februari een oorlogspreek (Jihadpreek) zou zijn gegeven. Dit blijkt na onderzoek echter niet te kloppen. Zo heeft een team van CTER-specialisten van het Openbaar Ministerie (zij hebben specifieke kennis van terrorisme), de politie, het Veiligheidshuis en de gemeente Hoorn, een Arabist/Islamoloog en een theoloog, samen de preek onderzocht.

Aandachtspunt

En de uitkomst van het expertteam is dat de preek geen oorlogspreek is. Zij zien dan ook geen aanleiding voor een strafrechtelijk onderzoek. Wel kan de preek volgens de experts op sommige punten verkeerd geïnterpreteerd worden als de tekst uit de context wordt gehaald, zoals blijkt uit het artikel in de Telegraaf. Het expertteam geeft dit dan ook als aandachtspunt mee aan de imam en het moskeebestuur.

Reactie moskeebestuur

Cengiz Erol (vice-voorzitter van het moskeebestuur) sprak ook tijdens de raadsvergadering. Het moskeebestuur laat weten te zijn geschrokken van de berichtgeving, en de schrik en zorgen vanuit de samenleving ook te begrijpen. Het bestuur stelt dat er geen haat gepredikt wordt in de moskee, dat zij dit niet accepteren. Zij onderschrijven de conclusie dat er geen haatpreek is en nemen het advies van het expertteam om minder ruimte voor interpretatie te geven ter harte.