HOORN - Paul Stap studeert in 1982 af aan de Gerrit Rietveld Academie in de richting Vrije Grafiek. Na zijn academietijd manifesteert hij zich al snel als beeld­houwer en schilder. Daarbij verloochent hij zijn grafische achtergrond niet.

Onderwaterlandschappen. Adembenemend van vorm en kleur. Een en al beweging, vol tintelend leven. Voor zijn vroege werk ‘dook’ Paul Stap in zijn onderbewuste. Voor zijn recente schilderijen en beeldhouwwerk duikt hij letterlijk, uit de zee ‘beelden’ op. In acrylverf geschilderde doeken vormen in het atelier met staande en liggende houten objecten het landschap waarin Stap dagelijks werkt. Stap acht oplossingen zoeken en vinden een belangrijk onderdeel van zijn beeldend werk. In 1996 verruilt hij, om tijd te winnen, zijn minutieuze schildertechniek voor een even gedetailleerd werkproces via zelfgemaakte stempels geladen met figuratieve voorstellingen en symbolische waarden. Nu ontstaan ook schilderijen in de combinatie stempel en schildertechniek.

Het ritmisch plaatsen van stempels is voor Paul Stap gelijk aan het zetten van weloverwogen penseelstreken. “In beide gevallen maak ik gevoelsmatig een schilderij. Gebruik ik uitsluitend de stempeltechniek dan geldt: wel in een door mijzelf vooraf vastgesteld kader.” De kleuren die hij toepast in zijn diepzeeschilderijen komen terug in de uit verschillende delen samengestelde beelden. De objecten zijn grillig, bij de natuur aansluitend in vorm. Accentueren van de houtnerf voorziet ze van belijning. Het thema diepzee krijgt ook vorm in miniaturen van hout. Net als in de grotere vloerobjecten zijn in de miniaturen fascinerende bewegingen, kleuren en vormen van elementen uit het onderwaterlandschap ruimtelijk in beeld gestold.

De in het Dijklander Ziekenhuis Hoorn (voorheen Westfriesgasthuis) getoonde schilderijen zijn gemaakt met een afdektechniek die is afgeleid van de gom-suikerwatertechniek die Paul Stap eerder gebruikte bij het etsen. Hij maakt een tekening met opgeloste Arabische gom en laat deze drogen. De tekening legt de compositie en beeld vast, hier kan hij heel vrij met acrylverf overheen schilderen zodat er genoeg ruimte overblijft voor toeval. Nadat de verf gedroogd is, wast hij met water de gom weg, hierdoor wordt de tekening in het wit van het doek zichtbaar. Door hier transparant overheen te schilderen lijken de lijnen licht te geven.

De expositie is van maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren gratis te bezichtigen.