Column van een moderne West-Friese missionaris

Een schreeuw om water . . . .


Water, stel dat er geen water is, wat dan?

De wereld draait door is niet meer en de wereld staat stil.
Afrika heeft zijn Lock Down. Al snel komt naar buiten dat veel Zuid Afrikanen geen inkomen meer hebben en honger slaat toe. Verschillenden komen in actie voor voedselpakketten. De Transkei, waar wij projecten doen, is kwa oppervlakte een ietsje groter dan Nederland. Er wonen minder mensen. In de Townships van Kaapstad, Johannesburg en Durban wonen de mensen op elkaar. Veel drugs gangs zijn daar actief maar zij staan stil. Dan komt naar buiten dat de gangs zich verenigen en actie ondernemen om voedselpakketten uit te delen. Toch blijkt dat in heel Afrika minder corona doden zijn dan in Nederland.

In Townships neemt corruptie de overhand. Voedselpakketten die door de regering worden uitgereikt bereiken vooral de ANC leden, zegt men. Mensen komen in opstand. Er wordt gevochten om voedsel. In andere Townships worden winkels leeg geroofd.
De militairen en politie patrouilleren op de straten. Er wordt ons verteld dat roken en alcohol verboden is. Berichten komen door waarin wordt gezegd dat er mensen di dat doen worden neergeschoten en worden gearresteerd.


De Wereld Gezondheid Organisatie slaat alarm. Er moet actie ondernomen worden. ‘Het aantal mensen dat aan honger lijdt kan van 135 miljoen stijgen naar 250 miljoen. WFO’ Bill Gates laat in de discussie betreffende het vaccin weten dat hij wil sponsoren met de voorwaarde dat Afrika gratis vaccins krijgt. Deze zal er snel zijn volgens Trump. Mensen reageren virtueel sceptisch. Er is nog steeds geen vaccin tegen hiv en tegen griep zijn ze er nooit geweest omdat dat zich steeds muteert.

In de Transkei komen mensen in actie en worden er voedselpakketten verstrekt aan de ouders van de peuters en kleuters die niet meer naar school kunnen. Wij organiseren in onze gemeenschap ook een actie. Maar genoeg is er niet. Waar trek je de grens? Samen met het bestuur focussen wij ons vooral op de armen, zij die niets hebben. Lunchbox helpt ook met de voorwaarde dat de voedselpakketten voor de kinderen zijn die naar de naschoolse opvang komen.
De vrouwen lopen grotendeels met mondkapjes. Toch de meest armen hebben er geen.

Dan komt er de schreeuw om water. Het blijkt dat er sinds de lockdown geen water is en de watertanks op het project zijn bijna leeg. Het blijkt ook dat water is afgesloten vanwege defecte machines. Vanwege corona kunnen deze niet gemaakt worden. De schreeuw om hulp aldaar is voor water. In 2004 was er een cholera uitbraak. Als deze om de hoek komt kijken dan is het hek geheel weg van de dam. Water is ook nodig voor moestuinen en meest belangrijke hygiëne.

Momenteel zijn we bezig met een volgende actie om de mensen te helpen.
U kunt ons helpen met donaties. Ga naar www.willenendoen.com.

(Wil Groot)