Een goede RI&E levert een organisatie veel voordelen op. Of je nu een beginnend bedrijf hebt of een grote organisatie. Maar welke stappen moet je zetten voor een goed resultaat? In dit artikel lees je wat er allemaal bij komt kijken.
Wat is de RI&E precies?
RI&E is de afkorting van Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Dit is een middel om mogelijke risico’s op de werkplek in kaart te brengen. Eerst worden alle mogelijke risico’s op een rij gezet (de inventarisatie). Daarna wordt gekeken welke risico’s prioriteit moeten krijgen (de evaluatie).
De RI&E is verplicht voor iedere onderneming met personeel. Dit is vastgelegd in de Arbowet. Heb je geen actuele RI&E? Dan kun je een boete of zelfs een proces-verbaal krijgen.
Ervoor zorgen dat jouw RI&E in orde is? Klik hier voor meer informatie over het vinden van een betrouwbare partner voor het opstellen van de RI&E.
Waarom een goede RI&E zo belangrijk is
De RI&E is dus verplicht, maar dat is zeker niet de enige reden om ermee aan de slag te gaan. Als je de RI&E serieus aanpakt, levert het je veel voordelen op. Dit zijn de belangrijkste:
Het helpt je om een gezonde werkomgeving te creëren. Medewerkers zijn productiever in een gezonde werkomgeving. Het helpt je om een efficiënter verzuimbeleid op te zetten.Het stappenplan
Met dit stappenplan stel je een goede RI&E op waar je echt wat aan hebt.
Stap 1: Verantwoordelijken aanstellen
Bepaal wie binnen jouw organisatie aan de RI&E gaan werken. Kies ook welke externe deskundigen jullie inschakelen en hoe het werk verdeeld wordt. Besteed je het zoveel mogelijk uit of wil je juist veel binnen je eigen organisatie laten uitvoeren?
Check eventueel ook welke RI&E-instrumenten er beschikbaar zijn in jullie branche, dat kan je veel werk besparen.Stap 2: De RI&E opstellen
Tijd om de risico’s in kaart te brengen en te prioriteren. Welke risico’s moeten voorrang krijgen? Hierbij kijk je naar hoe waarschijnlijk het risico is en hoeveel mensen het beïnvloedt.
Stap 3: Een plan van aanpak opstellen
Stel een plan van aanpak op waarin je beschrijft hoe je de risico’s zoveel mogelijk gaat beperken.
Stap 4: De RI&E toetsen
De RI&E moet getoetst worden door de arbodienst of een kerndeskundige. Deze brengt hiervoor een bezoek aan je organisatie.
Stap 5: Het plan uitvoeren
Je gaat met het plan van aanpak aan de slag.
Stap 6: Actueel houden
Situaties binnen je organisatie veranderen. Bijvoorbeeld door een nieuwe afdeling, nieuwe machines of een nieuwe werkwijze. De RI&E moet dan aangepast worden. Hoe vaak dit nodig is, verschilt per organisatie.