HOORN - Net als elke fiets moet je bij een elektrische fiets regelmatig de bandenspanning controleren. Dit wordt niet door iedereen goed bij gehouden, volgens specialisten. En dat is zonde, want er zitten een aantal nadelen aan voor jou en de fiets. Sommige redenen zijn logisch, de ander heb je mogelijk niet bij stil gestaan. Lees hier een aantal nadelen van de verkeerde bandenspanning en tips voor het goed houden van jouw fietsbanden.

Nadelen van de verkeerde bandenspanning

Houd je de banden van jouw fiets niet op de juiste spanning? Dat zorgt voor de volgende nadelen:

1: Rijd je op te zachte banden, dan heeft dit een nadelig effect op de actieradius van je elektrische fiets. De rolweerstand gaat dan tegen je werken. Zo fiets je onnodig zwaar en moet de motor onnodig harder werken.

2: Ook slijten de buitenbanden sneller als de banden niet goed op spanning zijn. En dat is zonde van de duurzaamheid en extra onnodige kosten.

3: De kans op een lekke band is groter bij te zachte banden. Een lekke band komt altijd op een verkeerd moment, voorkom deze door je banden regelmatig te controleren.

De juiste bandenspanning

Wat is dan de juiste bandenspanning voor mijn elektrische fiets, zult u zich nu afvragen. In de onderstaande tabel kunt u eenvoudig aflezen wat de juiste spanning is voor uw banden. Hierbij moet u de bandbreedte van de fietsband weten en uw eigen lichaamsgewicht. De bandbreedte kunt u aflezen op de wang (zijkant) van de buitenband op de e-bike. Zo komt u bij de perfecte bandenspanning. Controleer de bandenspanning eens per maand, zo voorkom je verspilling van energie, kosten en ergernis.Zijn de banden versleten?

Als je regelmatig de bandenspanning checkt, kun je wel eens een keer opmerken dat een buitenband versleten is. Wees op tijd met vervangen zodat je niet onderweg met pech komt te staan. Let er op bij nieuwe buitenbanden voor je fiets kopen, dat deze geschikt zijn voor de elektrische fiets. Op e-bikes worden namelijk e-bike approved banden gebruikt. Deze hebben een lagere rolweerstand en zijn meer geschikt voor de hogere snelheden. Dit geldt overigens niet voor de binnenband van de fiets, hiervoor kun je elke passende binnenband gebruiken.