Of je nu een doorgewinterde motorrijder bent of net begint, een motorverzekering is essentieel als je de weg op wilt gaan. Bij het afsluiten van een polis zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten motorverzekeringen en belangrijke dingen zoals schadevrije jaren en de winterstop. Lees dus snel verder!

WA (Wettelijke Aansprakelijkheid)

De WA-verzekering is de meest basale vorm van motorverzekering en is verplicht voor elke motorrijder in Nederland. Je moet tenminste deze polis hebben om met je motor de openbare weg op te mogen. Hij dekt schade die je met je motor veroorzaakt aan anderen of hun spullen. Met een WA-verzekering ben je dus gedekt voor de kosten die voortvloeien uit een ongeluk waarbij jij aansprakelijk bent.

WA + Beperkt Casco

Wil je je motorverzekering een stukje uitgebreider maken, dan kun je kiezen voor WA + beperkt casco. Deze polis biedt naast dekking voor schade aan anderen ook bescherming tegen schade aan je eigen motor door bepaalde gebeurtenissen, zoals diefstal, brand, en storm. Heb je dus een redelijk nieuwe motor, of is je motor veel geld waard, dan kan het interessant zijn om voor dit type verzekering te kiezen. Het is wel goed om te weten dat schade door vandalisme of door een botsing niet vergoed wordt door de verzekeringsmaatschappij.

WA + Volledig Casco

WA + volledig casco staat in de volksmond ook wel bekend als allrisk. Deze naam beschrijft de dekking redelijk goed. Met deze polis heb je namelijk dekking voor vrijwel alle schade aan je eigen motor, inclusief schade die ontstaan is door jouzelf. Dus in tegenstelling tot bij beperkt casco krijg je bij volledig casco ook schade vergoed als deze is ontstaan door vandalisme of door een aanrijding of botsing. Voor bezitters van nieuwe of kostbare motoren is dit vaak de beste optie.

Schadevrije jaren

Bij het afsluiten van een motorverzekering worden je schadevrije jaren meegenomen in de premieberekening. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je kunt krijgen op de premie van je motorverzekering. Dit stimuleert veilig rijgedrag en beloont motorrijders die geen schade veroorzaken. Schadevrije jaren staan altijd op naam van de persoon die de verzekering afneemt. Als je een jaar lang geen schade claimt bij de verzekeringsmaatschappij, dan krijg je een schadevrij jaar erbij.

Winterstop

Sommige motorverzekeringen bieden de mogelijkheid om in de wintermaanden een zogenaamde winterstop motorverzekering in te lassen. Dit houdt in dat je tijdens deze periode tijdelijk geen premie betaalt, omdat je je motor niet gebruikt. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor motorrijders die hun voertuig alleen tijdens de zomermaanden gebruiken en zo kunnen besparen op verzekeringskosten. In de winter is het vaak te koud om op een motor te rijden, dus het is slim om te kiezen voor een verzekeraar waar je een winterstop kunt instellen. Let wel op: als je toch gaat rijden op je motor tijdens de winterstop, dan ben je op dat moment niet verzekerd. Hiervoor gelden hoge boetes.