HOORN - Het Formule 1 seizoen van 2021 was een waar spektakel. Max Verstappen en Lewis Hamilton waren in volle strijd voor de winst van het kampioenschap, wat neer kwam op de laatste race. De rivaliteit tussen de andere rijders in de grid. Tussen Verstappen en Hamilton was al langer een rivaliteit tijdens het racen, maar het afgelopen seizoen heeft het heel erg duidelijk gemaakt. Er zijn een aantal zaken die heel erg veel controverse hebben veroorzaakt en een rivaliteit hebben laten ontstaan tussen de twee beroemde rijders van de Formule 1.

Wat zorgde voor de rivaliteit


Max en Lewis hebben wel vaker op het circuit een akkefietje gehad. Beide racers zijn heel erg snel en strijden natuurlijk voor de eerste plek. Door deze hevige strijd lopen de emoties natuurlijk sterk op. Er ontstaan momenten waarbij beide coureurs in contact komen met elkaar of dat er een beslissing wordt gemaakt door de race control waar een van de teams het niet mee eens is. In het seizoen 2020 waren de auto’s van Mercedes nog een stuk sneller vergeleken met die van Red Bull, maar in 2021 gingen de auto’s zeer gelijk op.

Op 18 juli 2021 vond een van de ergste collisies plaats tussen de twee rijders. Lewis probeerde Verstappen in te halen op het circuit van Silverstone en tikte fors het achterwiel aan van Verstappen. Hierdoor vloog Verstappen met een hoge snelheid in de barrière. De crash was erg hard, maar Verstappen kon veilig zelf uit de auto stappen en weglopen. Toch werd de coureur even weggebracht en nagekeken in het ziekenhuis om zeker te weten dat alles goed is. Er ontstond veel oproer op het internet en op Social Media toen Hamilton zeer uitgebreid zijn winst aan het vieren was terwijl Verstappen was afgevoerd naar het ziekenhuis.

Door beide seizoenen zijn er een hoop ongelukken gebeurd. Zo zijn de rivalen op het circuit in Monza weer in contact gekomen. Max probeerde in te halen terwijl Lewis zijn plek aan het verdedigen was, wat ervoor zorgde dat er te weinig ruimte was in de bocht en beide rijders uiteindelijk in het grind eindigden en de race moesten opgeven. Later tijdens de Grand Prix in Saudi-Arabië ook nog kort in contact waardoor Verstappen een grotere voorsprong kreeg, wat zorgde voor nog een keer contact waarbij Max de positie terug moest geven aan Hamilton.

De laatste race waardoor Max Verstappen voor het eerst wereldkampioen werd tijdens de 2021 Abu Dhabi Grand Prix was ook erg controversieel volgens de meeste Formule 1 fans. Door een beslissing van de FIA om de achterlopers aan te laten sluiten stonden Max en Hamilton achter elkaar in de laatste ronde. Max zat erg in het voordeel met zijn banden en deze beslissing lag ook erg in zijn voordeel. In de laatste ronde lukte het hem om Hamilton in te halen en de wereldtitel van hem af te nemen. Dit was het hoogtepunt van de rivaliteit tussen deze twee coureurs.

Nieuwe rivalen

In het seizoen 2023 kan Mercedes helaas niet meedoen voor de titel, zoals je misschien al hebt gemerkt bij het volgen van de sport vandaag. De auto’s lijken de Ferrari’s en de Red Bulls niet bij te kunnen houden. De rivaliteit tussen Verstappen en Hamilton is daarom niet zo sterk aanwezig in dit seizoen. Echter is de rivaliteit tussen Verstappen en zijn teamgenoot Perez wel eentje om naar uit te kijken. De rijders van Ferrari lopen ook erg bij, maar tot nu toe zijn de Red Bull auto’s ze toch te snel af. Leclerc blijft echter zo hard mogelijk racen om natuurlijk de wereldtitel naar zich toe te halen.