Een verstopt riool kan voor veel overlast zorgen, dat hoeven we je niet uit te leggen. Je snapt daarom ook dat het belangrijk is om te weten wat de oorzaak van een verstopt riool kan zijn. En nog belangrijker: hoe kan het opgelost worden?. In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van een verstopt riool en geven we vier handige tips om dit probleem op te lossen.

Oorzaken van een verstopt riool

Een van de meest voorkomende oorzaken van een verstopt riool is een ophoping van vuil, vet en andere materialen die door de afvoer worden gespoeld. Dit kan leiden tot een blokkade in het riool en ervoor zorgen dat het water niet meer goed kan wegstromen. Daarnaast kunnen ook wortels van bomen en struiken het riool binnendringen en voor verstoppingen zorgen. Verouderde of beschadigde leidingen kunnen ook bijdragen aan een verstopt riool.

Als je riool verstopt is, kan dit leiden tot verschillende problemen. Die problemen zijn behoorlijk vervelend, zoals stankoverlast, overstromingen en zelfs schade aan de woning. Het is daarom belangrijk om snel actie te ondernemen als u merkt dat uw riool verstopt is.

Tips om een verstopt riool op te lossen

Nu we bekend zijn met de oorzaak van een vervelend verstopt riool, komt het belangrijke deel. Dat zijn natuurlijk de oplossingen! Zowel bij het voorkomen als het genezen van een verstopping zijn er een aantal goede tips:

1. Gebruik een ontstoppingsmiddel

Een ontstoppingsmiddel, een logische maar niet minder effectieve eerste stap. Je kunt dit middel bij verschillende winkels en online verkrijgen. Zo’n ontstoppingsmiddel is speciaal ontworpen om vuil en vet op te lossen en de afvoer vrij te maken. Volg natuurlijk altijd de instructies op de verpakking en gebruik het ontstoppingsmiddel met mate om schade aan de leidingen te voorkomen.

2. Maak gebruik van een ontstoppingsveer

Als een ontstoppingsmiddel niet voldoende effect heeft, kunt u een ontstoppingsveer gebruiken om de verstopping te verhelpen. Een ontstoppingsveer is een flexibele staaf met een veer aan het uiteinde, waarmee u de blokkade in de afvoer kunt doorbreken. Zorg ervoor dat u voorzichtig te werk gaat om schade aan de leidingen te voorkomen.

3. Schakel een professionele loodgieter in

Als u er niet in slaagt om de verstopping zelf op te lossen, dan is het tijd om om hulp te vragen. Het is verstandig om een professionele loodgieter in te schakelen. Een ervaren loodgieter beschikt over de juiste kennis en apparatuur om de verstopping snel en efficiënt te verhelpen. Bovendien kan een loodgieter ook controleren of er sprake is van andere problemen in het riool die de verstopping hebben veroorzaakt. Is je wc verstopt? Dan wil je dit zo snel mogelijk oplossen en professionals gaan je hierbij helpen! Zo voorkom je dat dit vaker voorkomt.

4. Voorkom verstoppingen in de toekomst

Zoals ze vaak zeggen, voorkomen is beter dan genezen. Om te voorkomen dat je riool in de toekomst opnieuw verstopt raakt, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen. Gooi geen vet, olie, etensresten of andere materialen door de afvoer en spoel regelmatig heet water door de leidingen om ophopingen te voorkomen. Zorg er ook voor dat bomen en struiken op voldoende afstand van het riool worden geplant om wortelgroei te voorkomen.