Het wordt kouder buiten, de blaadjes vallen van de bomen en het wordt vroeger donker. De feestdagen lijken nog ver weg, maar voor je het weet staat Kerstmis weer voor de deur. En kun jij je een fijnere manier voorstellen om je voor te bereiden op de kerstdagen dan met leuk knutselmateriaal voor kerst knutselen? Met je eigen knutsels breng je gezelligheid met een persoonlijk tintje in huis.


Knutselen is voor alle leeftijden. Veel kerstdecoraties maak je gewoon zelf, zoals slingers, ballen maar ook een heel kerstdorp.

Ben je een beginnend knutselaar en is een compleet kerstdorp nog een beetje te veel van het goede? We geven je graag twee eenvoudige voorbeelden van kerst knutselen die jouw huis helemaal in kerstsfeer brengen.

Sneeuwbol

Een sneeuwbol maak je heel eenvoudig zelf. Het enige dat je hier voor nodig hebt zijn glazen potten met deksels (waar bijvoorbeeld groente of jam in heeft gezeten), wat kleine kerstdecoraties en een handvol kunstsneeuw of zilveren glitters.

De kerstdecoratie, zoals een hertje, een dennenappel of een sneeuwman, lijm je vast aan de binnenkant van de deksel. Let op: gebruik geen in water oplosbare lijm. Er komt namelijk water in de glazen pot.

Giet water in de pot en doe er een handvol kunstsneeuw of glitters bij. Zorg er voor dat het water tot aan de rand van de pot staat, zodat de luchtbel aan de bovenkant van de sneeuwbol zo klein mogelijk is. Houd er wel rekening mee dat de kerstdecoratie er nog bij moet.

Is de lijm goed gedroogd en zit de kerstdecoratie stevig vast, dan draai je de deksel voorzichtig op de pot. Even omdraaien, en klaar is je sneeuwbol

Kerstboom

Heb je geen zin in naalden in huis, maar vind je een kunstkerstboom ook niet echt geweldig? Maak dan je eigen kerstboom van karton! Daarvoor heb je twee stukken karton nodig, beide van 150 centimeter lang en 100 centimeter breed. Met een geodriehoek teken je een gestileerde kerstboom op het ene stuk karton (zonder stam). Op het andere stuk karton teken je dezelfde kerstboom. Je kunt ook eerst de ene kerstboom uitsnijden met een scherp mes en deze vervolgens omtrekken op het andere stuk karton.

Heb je beide kerstbomen uitgesneden, meet dan op beide kerstbomen waar het midden zit, zowel in de lengte als in de breedte. Waar de lijnen elkaar kruisen zet je een stip. Bij de eerste kerstboom snijd je een lijn van de stip omhoog, van de andere kerstboom van het middelpunt naar beneden. Schuif de kerstbomen in elkaar. Versier de boom met een lichtsnoer, haak leuke ballen in het karton, leg er cadeautjes met speelgoed onder, en klaar is je kerstboom!