HOORN - Als je graag je eigen groenten wilt kweken maar weinig ruimte hebt, probeer dan je groenten verticaal te kweken. Klimgroenteplanten zijn geweldig voor het kweken op hekjes, priëlen, pergola's en hekken.

Hier zijn enkele gemakkelijk te kweken klimgroenten om je tuinruimte te maximaliseren.

Tomaten

Tomaten zijn een van de gemakkelijkste klimplanten voor beginnende tuiniers om te kweken en ze zien er geweldig uit als ze op een latwerk of draadframe groeien. Er zijn veel verschillende soorten om uit te kiezen, van kleine cherry- en pruimtomaten tot grote vleestomaten.

De grote soorten hebben stevige ondersteuning nodig omdat de planten zwaar worden als ze vol fruit zitten.

Komkommer

Komkommers zijn populaire klimgroenten die ideaal zijn voor een verticale tuin. Door komkommers op een latwerk te laten groeien, zijn ze gemakkelijker te oogsten en hebben ze minder kans op ziekten en plagen. Om te voorkomen dat de plant te zwaar wordt, is het verstandig om regelmatig komkommers te oogsten.

Bonen
Bonen zijn een gemakkelijk groentegewas om verticaal op een latwerk te groeien in je groentetuin. Het is het beste om bonen te plukken terwijl ze klein en mals zijn, omdat ze vezelig en taai kunnen worden als ze te lang aan de stok blijven hangen.

Pompoen

Kleine pompoenen kunnen op een latwerk worden gekweekt, maar ze hebben een draagdoek of hangmat van panty's of een oud kledingstuk nodig om hun gewicht te dragen. Sommige pompoenranken kunnen wel 6 meter lang worden, maar ze kunnen worden gesnoeid om ze beheersbaar te houden.

Peultjes

Peultjes zijn een koele seizoensgroente die redelijk vorstbestendig is. Ze kunnen worden gekweekt op een latwerk, draad of gaas en produceren een overvloed aan groenten. Peultjes kunnen worden toegevoegd aan salades, licht gestoomd of toegevoegd aan roerbakgerechten.

Hop

Ben je geïnteresseerd om thuis bier te leren maken? Hop is een snelgroeiende klimplant die het zowel in een verticale tuin als in bakken goed doet. Omdat hop zich graag verspreidt en snel groeit, kunnen ze je tuin in een oogwenk inhalen.

De hopbloemen kunnen worden gebruikt om bier te maken of om te trekken om een ​​slaperige thee te maken. Sommige mensen eten gestoomde jonge hopbladeren. Ze worden door veel mensen als groente beschouwd. Hop trainen om op een latwerk of een ander ondersteuningssysteem te groeien, is een gemakkelijke en effectieve manier om de plant zo goed mogelijk onder controle te houden, vooral als je beperkte ruimte hebt. Het helpt ook om ziekten en plagen te voorkomen waar hopplanten vaak last van hebben.

Aardbeien

In werkelijkheid zijn aardbeien geen klimplant; ze zijn een kruipende vrucht. Dat betekent niet dat je ze geen structuur kunt bieden om omhoog te kruipen! Aardbeienplanten hebben de neiging om niet te blijven waar we ze neerzetten, dus dat maakt ze een fantastische keuze voor verticaal tuinieren. Je hebt niets enorms nodig om deze planten te ondersteunen; ze wegen niet veel, maar ze zullen elk voorjaar goed groeien op je latwerk!

Lees meer over de laatste tuintrends in ons dagblad.