HOORN - De Grashaven en de gemeentelijke haven mogen dit jaar opnieuw de Blauwe Vlag laten wapperen. Een Blauwe Vlag betekent dat een haven schoon en veilig is. Dit is een internationaal milieulabel.

Om in aanmerking te komen voor een Blauwe Vlag, moeten bijvoorbeeld de kades en het water schoon zijn. Ook moeten er goede hygiënische sanitaire voorzieningen aanwezig zijn, net als een gescheiden afvalinzamelingssysteem. De Blauwe Vlag is een initiatief van FEE (Foundation for Environmental Education). FEE is een onafhankelijk internationaal netwerk van organisaties uit inmiddels 59 landen die zich inspannen op het gebied van natuur- en milieuvoorlichting.

Over de havens

De Grashaven is een particuliere haven met zevenhonderd ligplaatsen en een eigen havendienst. De ligplaatsen worden vooral gebruikt door vaste ligplaatshouders, maar er zijn ook plaatsen beschikbaar voor passanten. De gemeentelijke haven bestaat uit de Buitenhaven en Binnenhaven en wordt beheerd door de gemeente. De Buitenhaven is ingericht voor grote passagiersschepen. De Binnenhaven ligt achter de keersluis en heeft ongeveer 90 ligplaatsen voor passanten. Bekijk de pagina Havens voor meer informatie.