HOORN - Het aantal valongevallen blijft stijgen, vooral onder 85-plussers. Elke dag overlijden negen mensen aan de gevolgen van een val. Elke vijf minuten komt een oudere op de Spoedeisende Hulp binnen door een valongeval. Daarom heeft Omring de valpreventiecursus Beter op de Been ontwikkeld. Deze cursus start op 2 mei in Lutjebroek en op 3 mei in Hoorn.

Het risico van vallen
Ouderen wonen langer zelfstandig thuis. Maar wist u dat 65-plussers gemiddeld drie keer per jaar vallen? Vallen is de meest voorkomende oorzaak van ernstig letsel bij ouderen. Een val kan zeer ingrijpende gevolgen hebben voor de gezondheid en zelfstandigheid, denk bijvoorbeeld aan een gebroken heup.

Voorkomen is beter dan genezen
Met de training Beter op de Been van Omring gaat u zelf aan de slag om vallen te voorkomen. De training bestaat uit twee delen. In het eerste deel krijgt u informatie over valrisico’s en hoe u deze kunt vermijden. In het tweede deel doet u oefeningen. Met deze oefeningen werkt u aan een betere conditie en meer spierkracht. Zo verbetert u uw evenwicht en wordt de kans op vallen kleiner.

Data en locaties
De cursus Beter op de Been start op 2 mei in Lutjebroek en op 3 mei in Hoorn De cursus bestaat uit vier lessen van 1,5 uur en kost € 50,- met Omringpas. Zonder Omringpas betaalt u €57,50. U kunt zich tot uiterlijk 25 april aanmelden via www.omringpas.nl of bel 088 - 206 79 99.

De zekerheid van goede kwaliteit
De training Beter op de Been is ontworpen volgens de richtlijn ‘In Balans’ en wordt gegeven door een fysiotherapeut van Omring die tevens gecertificeerd ‘In Balans’ trainer is. In Balans is ontwikkeld op basis van kennis uit wetenschappelijk onderzoek naar effectieve valpreventie. Uit onderzoek blijkt dat ouderen na het volgen van de cursus maar liefst 61% minder kans maken om te vallen en dat hun valangst met 37% afneemt.

Vergoeding zorgverzekering
De kosten van deze training worden in de meeste gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar. Informeer voor de exacte vergoeding bij uw zorgverzekeraar.