HOORN - Schaduwdoeken zijn een handige manier om schaduw te creëren in je tuin. De naam zegt het eigenlijk al, maar de doeken houden zonnestralen tegen zodat je in de schaduw kunt zitten in de tuin. Heerlijk voor tijdens de zomer als je het te warm vindt, maar toch van het zomerse weertje wilt genieten. In deze blog vertellen we je de voordelen van de schaduwdoeken, de verschillende soorten en hoe je ze kunt gebruiken in je tuin.


De voordelen van schaduwdoeken

Een schaduwdoek biedt veel voordelen. Zo kun je met behulp van een schaduwdoek bescherming creëren voor de zon. De schaduwdoeken houden de schadelijke UV-stralen tegen, waardoor je heerlijk in de schaduw kunt zitten. Hierdoor zul je minder snel verbranden en worden je meubels ook beschermt tegen deze schadelijke UV-stralen. Daarnaast zijn schaduwdoeken ideaal voor temperatuurregeling. Door de schaduw creëer je koelere plekken in je tuin, waar je tijdens warme zomerse dagen even kunt afkoelen.

De populairste schaduwdoeken op een rijtje

De schaduwdoeken zijn in veel verschillende soorten verkrijgbaar. Elk heeft hun eigen voordelen en toepassingen. De meest voorkomende schaduwdoeken zijn:


  1. Driehoekige schaduwdoeken: deze schaduwdoeken zijn ideaal voor kleinere buitenruimtes of voor in een hoek van je tuin.

  2. Vierkante schaduwdoeken: wanneer je een wat grotere buitenruimte hebt, zijn de vierkante schaduwdoeken aan te raden. De vierkante vorm maakt het mogelijk om een groot oppervlak te bedekken.

  3. Waterdichte schaduwdoeken: deze schaduwdoeken bieden niet alleen bescherming tegen de zon, maar ook tegen regen. Handig wanneer je tijdens een zomerse bui toch lekker in de tuin wilt blijven zitten!

  4. Harmonica schaduwdoeken: dit schaduwdoek bestaat uit verschillende panelen die aan elkaar zijn bevestigd en in of uit elkaar kunnen worden geschoven, waardoor je de mogelijkheid hebt om de schaduw zelf te regelen.


Harmonica schaduwdoeken

Met een harmonica schaduwdoek kun je een extra zitgelegenheid creëren, wat een soort overkapping is. Dit schaduwdoek moet namelijk bevestigd worden tussen een constructie van houten palen. Doordat het schaduwdoek waterdicht is kan het dienen als dak. Door een vlonder te plaatsen onder het schaduwdoek en door een zijkant dicht te maken, kun je een mooie overkapping maken. Zo kun je tijdens wat koudere dagen of dagen met regen en meer wind, toch droog en uit de wind blijven zitten. Een schaduwdoek hoeft tenslotte ook niet alleen in de zomer gebruikt te worden, maar kan ook prima gebruikt worden in de periodes dat het minder mooi weer is.Hoe gebruik je een schaduwdoek?

Een schaduwdoek is eenvoudig te gebruiken en kan op verschillende manier worden opgehangen, afhankelijk van de grootte en vorm van je tuin. De schaduwdoeken kun je ophangen met gebruik van bevestigingsmateriaal. Door gebruik van een verstelbare rails kun je de schaduwdoek verstellen van hoogte. Handig voor wanneer je een waterdicht schaduwdoek hebt en het heeft geregend.

Door de hoek van de schaduwdoek lager te plaatsen dan de rest van de punten, kan het water gemakkelijk van je schaduwdoek aflopen.

Wij zijn erover uit: schaduwdoeken zijn de ideale manier om schaduw te creëren in je tuin. Ook bieden ze bescherming tegen de zon, kunnen ze de temperatuur reguleren én de waterdichte schaduwdoeken zorgen er ook nog eens voor dat je droog blijft zitten.