HOORN - De aanvoerder van de actiegroep De Grauwe Eeuw wordt verdacht van het oproepen tot een moordaanslag. Beoogd slachtoffer was Stefan de Walle, de acteur die Sinterklaas speelt tijdens de landelijke intocht.

Dat meldt De Telegraaf vandaag. Volgens de krant heeft het Openbaar Ministerie bevestigd dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar aanleiding van een bericht dat eind oktober op Facebook is geplaatst.

Michael van Z., voorman van de actiegroep De Grauwe Eeuw die eerder in Hoorn VOC-monumenten bekladde, riep daarin op Sinterklaas te doden tijdens de intocht in Dokkum. Daarbij zouden kinderen bedekt moeten worden onder stukken hersens en botsplinters, aldus Van Z. "Zo zijn we voorgoed van dat feest af."

Mary Hallebeek, woordvoerder van het OM, spreekt van 'een schokkende zaak'.

Beelden beklad
De actiegroep kwam ook al eens in Noord-Holland in opspraak. In oktober 2016 bekladden zij 's nachts meerdere beelden in Hoorn, waaronder het beeld van JP Coen, de buste van Bontekoe en het 'museum Halve Maen'. De groep gaf als excuus op het niet eens te zijn met de 'verheerlijking' van de Gouden Eeuw.