Hoorn - Op zaterdag 7 maart a.s. organiseert de Stichting Abendmusiken het eerste cantateconcert van het seizoen 2020. Traditiegetrouw vormt de historische Oosterkerk aan de Grote Oost te Hoorn weer het decor voor dit bijzondere concert. Uitvoerenden zijn het Collegium Musicum Hornense, het cantateorkest Cappella Horna en de solisten Paula Bär-Giese (sopraan), Maria den Hertog (alt), Sebastian Brouwer (tenor) en Mathijs Mesdag (bas). Het geheel staat onder leiding van dirigent Harry Toebes.
Het concert begint om 17.00u. De toegang voor dit concert is zoals bij alle concerten van de stichting Abendmusiken, gratis. Na afloop is er een deurcollecte.


In aanloop naar de Passietijd is gekozen voor een programma met muziek in de sfeer van deze tijd.
Het concert opent met het motet “So gehst du nun, mein Jesu, hin” van Bachs tijdgenoot Gottfried August Homilius, gevolgd door Bachs koraal BWV 500a met dezelfde titel. Opvallend daarbij zijn de bijzondere, dramatische harmonieën die Bach bij dit weinig gehoorde koraal gebruikt, passend in de lijdenstijd.
Orgelsolist Dirk Out, die ook het kistorgel bespeelt in de cantate, speelt van dezelfde Homilius de koraalbewerking ‘Hilf, Herr Jesu, lass gelingen’, en aansluitend Bachs koraalbewerking ‘Wir glauben all’ an einen Gott’, BWV 680
Van Johann Sebastian Bach volgt dan als aflsuiting van dit concert de cantate “Wachet! betet! betet! wachet!”, BWV 70.
Dirigent Harry Toebes geeft gewoontegetrouw een toelichting op de cantate.