NOORD-HOLLAND - Het aantal winkeldiefstallen is in de provincie Noord-Holland de afgelopen 5 jaar met 20% afgenomen. Ondanks de provinciale daling is het aantal aangiftes in de gemeente Bloemendaal verdriedubbeld. Dit blijkt uit een analyse van beslist.nl, dat gegevens van de politie en de KVK combineerde.

Meeste winkeldieven actief in Amsterdam

De afgelopen 5 jaar werden ruim 178.800 meldingen gedaan van winkeldiefstal in Nederland, waarvan 37.708 in de provincie Noord-Holland. Absoluut gezien gaat de gemeente Amsterdam aan kop met 21.878 winkeldiefstallen in vijf jaar tijd.

Relatief gezien zit ruim een derde van de Noord-Hollandse gemeenten boven het landelijk gemiddelde van 1,5 winkeldiefstallen per winkel over de afgelopen 5 jaar. Naast Amsterdam (5 winkeldiefstallen per winkel) hebben winkels in de gemeenten Den Helder (4,5), Zaanstad (3,6), Alkmaar en Haarlem (beide 2,7) relatief vaak te maken met diefstallen.

De gemeente Beemster heeft het laagste aantal: 0,1 diefstallen per winkel.

Landelijk daalde het aantal winkeldiefstallen met 14%

Het aantal winkeldiefstallen daalde tussen 2017 en 2021 landelijk met 14%, waarbij de meeste provincies positieve cijfers laten zien. De provincie Noord-Holland zit met 20% minder winkeldiefstal ruim onder het landelijk gemiddelde.

In de provincie Flevoland is de daling het grootst. Hier was sprake van een kwart minder winkeldiefstallen dan in 2017. Ondanks de lockdowns kenden de provincies Overijssel en Gelderland juist een toename van het aantal winkeldiefstallen. Het aantal meldingen steeg hier met 1% vergeleken met 5 jaar geleden.

Meer informatie over de analyse is te vinden op: https://www.beslist.nl/info/winkeldiefstal.html