ZWAAG - De rechtbank Noord-Holland heeft een 56-jarige man uit Zwaag vrijgesproken van afpersing van verzekeringsmaatschappij Reaal in 2015. Hij is wel veroordeeld voor het gebruikmaken van valse stukken bij het aanvragen van een hypotheek bij ING. De rechtbank legt daarvoor een gevangenisstraf van 8 weken aan hem op. Zijn ex-vriendin is veroordeeld tot 150 uur werkstraf voor witwassen. Zijn ex-schoonmoeder is vrijgesproken.

Brandschade
De zaak bij Reaal hield verband met het uitbranden van de woonboerderij van de ex-vriendin van de man en haar moeder. Reaal heeft voor deze brandschade uiteindelijk 1,2 miljoen euro uitgekeerd. Volgens het Openbaar Ministerie is de verzekeringsmaatschappij tot deze uitkering gedwongen door telefoontjes van de man die hierbij zijn criminele reputatie zou hebben ingezet. Na de telefoontjes zijn werknemers van Reaal een tijd lang voor veel geld beveiligd.

De rechtbank heeft de man vrijgesproken van afpersing of dwang tegenover de verzekeringsmaatschappij. De rechtbank vindt bewezen dat hij heeft opgebeld, maar er is niet gebleken dat hij strafbare druk heeft uitgeoefend met het doel om Reaal te laten uitbetalen.

Hypotheekfraude
De man is verder beschuldigd van hypotheekfraude, door in 2014 gebruik te maken van valse stukken bij het aanvragen van een hypotheek bij ING. De rechtbank vindt dat dit is bewezen en heeft de man hiervoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 weken. Hierbij heeft de rechtbank rekening gehouden met de lange tijd die is verstreken sinds het strafbare feit heeft plaatsgevonden. Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van een jaar voor afpersing en fraude.

Veroordeling ex-vriendin
De 47-jarige ex-vriendin van de man is veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur voor witwassen. De rechtbank vindt bewezen dat zij in 2006 heeft betaald voor de reparatie van de rieten kap van de woonboerderij met geld waarvan zij wist dat het van misdaad afkomstig was. In de jaren daarna schafte zij met gebruik van crimineel geld meerdere auto’s aan. De rechtbank stelt vast dat de vrouw er een luxueuze levensstijl op na hield, die zij zich uit haar legale inkomsten niet had kunnen veroorloven. Met dit soort gedrag wordt naar de samenleving de indruk gewekt dat misdaad loont. De rechtbank vindt dit kwalijk. Ook hier heeft de rechtbank rekening gehouden met de lange tijd die is verstreken sinds het feit heeft plaatsgevonden.

Vrijspraak ex-schoonmoeder
Haar 71-jarige moeder stond ook terecht voor witwassen. Zij is door de rechtbank hiervoor vrijgesproken. De rechtbank vindt dat niet is bewezen dat er bij een ingrijpende verbouwing crimineel geld is geïnvesteerd in de woonboerderij waarvan zij gebruik heeft gemaakt voordat deze afbrandde in 2014.