ALKMAAR - De rechtbank Noord-Holland heeft gevangenisstraffen tot drie jaar opgelegd aan vijf mannen uit Hoorn, Opmeer en Alkmaar die in de nacht van 7 op 8 oktober 2019 op een gewelddadige manier hebben geprobeerd een man uit Opmeer af te persen voor 10.000 euro. Zij maakten uiteindelijk 1.900 euro buit.

Afpersing met geweld
De rechtbank vindt bewezen dat de vijf verdachten het slachtoffer in de avond van 7 oktober 2019 in zijn huis hebben opgezocht, waar zij hem hebben geslagen en met een vuurwapen hebben bedreigd. Zij hebben zich zo dreigend en gewelddadig gedragen, dat het slachtoffer zich gedwongen heeft gevoeld die nacht met de verdachten mee te gaan om geld te pinnen en dat geld aan hen af te staan. Gekleed in enkel een broek, een T-shirt en slippers en met opgezwollen ogen, is hij door de verdachten rondgereden langs verschillende pinautomaten. Dit is voor het slachtoffer erg angstig en vernederend geweest.

De mannen zijn vrijgesproken van gijzeling van het slachtoffer. Dit heeft te maken met de manier waarop het Openbaar Ministerie die beschuldiging had geformuleerd. Om dit te kunnen bewijzen zou vast moeten komen te staan dat het slachtoffer met de verdachten is meegegaan omdat zij hem met het vuurwapen bedreigden en klappen gaven. Vanwege het tijdsverloop tussen deze gebeurtenissen en het vertrek in de auto later die nacht, kan de rechtbank zo’n direct verband niet vaststellen.

Eigen rechter spelen
Volgens de verdachten ligt de achtergrond van de gebeurtenissen bij een seksueel delict waarbij het slachtoffer betrokken zou zijn geweest. De rechtbank vindt hun handelwijze een ontoelaatbare en zorgwekkende vorm van eigen rechter spelen, waarbij de verdachten uit waren op geld. Zelfs als de beschuldigingen aan het adres van het slachtoffer op waarheid zouden berusten, is de enige aangewezen weg het doen van aangifte van een strafbaar feit bij de politie, gevolgd door opsporing, vervolging en berechting.

Strafmaat
De verdachte uit Hoorn is naast de afpersing ook veroordeeld voor verboden wapenbezit en het in bezit hebben van 19 gram cocaïne en ruim een kilo hennep. De rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij de initiatiefnemer van de afpersing is geweest en hij de dadergroep als leider heeft aangevoerd. Aan hem is een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd.

Diezelfde straf is opgelegd aan de verdachte uit Opmeer, die in het verleden al vaak is veroordeeld voor geweldsdelicten en andere strafbare feiten. De andere drie verdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 30 maanden. De verdachten hebben geen verantwoordelijkheid genomen voor hun handelingen. Dat rekent de rechtbank hen aan.

De rechtbank legt verder als maatregel een contactverbod met het slachtoffer aan alle verdachten op.