WOGNUM - De politie zoekt mensen die afgelopen dinsdag hebben gezien hoe een verwarde man in Wognum automobilisten benaderde en in een enkel geval zelfs fysiek belaagde.

De man liep tussen 19.45 uur en 20.15 uur weg uit zorginstelling Leekerweide aan de Verlengde Kerkweg. Hij is vervolgens voor rijdende auto's gaan lopen en heeft de bestuurders aangesproken.

"Ik deed het raam open aan de passagierskant, maar hij probeerde direct binnen te komen", zei een automobilist woensdag tegen NH Nieuws. "Gelukkig zijn mijn portieren standaard op slot, dus kon hij niet binnenkomen. Ik dacht dat hij me wilde beroven."

Politie gebeld
Na de toenaderingspoging reed de automobilist weg, belde de politie en probeerde de man van een afstandje in de gaten te houden. Niet veel later werd de man op de Verlengde Kerkweg aangehouden.

De politie bevestigde dinsdag dat de 24-jarige Alkmaarder meerdere automobilisten had benaderd, maar dat het bij niemand was gelukt om binnen te komen. De politie Hoorn deelt vandaag een andere lezing op Facebook: nadat de man tevergeefs had geprobeerd om bij enkele auto's binnen te dringen, slaagde hij daar bij een volgende poging wél in.

'Allah Akbar'
Hij trok een zwangere vrouw uit haar auto, ging op haar stoel zitten en stapte na enkele ogenblikken weer uit. Vervolgens ging hij op het wegdek zitten. "Tijdens dit alles schreeuwde de man een aantal keren 'Allah is groot', 'Allah is mijn God' en 'Allah Akbar', schrijft de politie. De vrouw is erg geschrokken, schrijft de politie.

De recherche komt graag in contact met getuigen die kunnen vertellen wat de man exact heeft gedaan en geroepen. Het gaat om een lichtgetinte man van 25 á 30 jaar oud, die behalve aan de Verlengde Kerkstraat ook aan de Westeinderweg en de Kerkweg is gezien.