HOORN - Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Gedurende een periode van een dag of tien worden op verschillende tijdstippen controles gehouden op snelheid, het niet handsfree bellen met of het vasthouden van een mobiele telefoon, het dragen van veiligheidsgordels en valhelmen en verkeersgedrag. Van dinsdag 16 augustus tot en met zondag 4 september hield de politie een aantal van deze controles op de IJsselweg in Hoorn.

In de deze periode zijn er op de IJsselweg 236 bekeuringen uitgeschreven voor het overschrijden van de maximum snelheid. De hoogst gemeten snelheid was van een bestuurder die (na correctie) 97 km per uur reed in plaats van de toegestane 50 km per uur. Tijdens de controle werden nog een drietal bestuurders bekeurd wegens het vasthouden van hun smartphone en werden er ook enkele boetes geschreven voor het negeren van een rood verkeerslicht. Ook droeg één bestuurder geen gordel.

De IJsselweg is gekozen omdat hier veel verkeersongevallen plaatsvinden die vaak worden veroorzaakt door een te hoge snelheid. De politie selecteert de controleplaatsen op basis van ongevalsregistraties. Ook wordt er onderzoek gedaan met behulp van ‘floating car data’. Floating Car data maakt gebruik van de GPS uit de routenavigatie. Op basis van de locatiebepaling uit de GPS kunnen trajectreistijden en trajectsnelheden worden bepaald. De controlemomenten werden aangepast op de onderzoeksresultaten.

2022167922