HOORN - De rechtbank Noord-Holland heeft een 42-jarige man uit Hoorn veroordeeld voor het doden van Sumanta Bansi in februari 2018. Daarnaast wordt hij veroordeeld voor het wegmaken van haar lichaam. Haar lichaam is nog steeds niet gevonden. De man krijgt 15 jaar gevangenisstraf opgelegd. De rechtbank heeft de andere verdachte, een 65-jarige man uit Hoorn, vrijgesproken.Verdwijning Sumanta

Sumanta was in de zomer van 2016 vanuit Suriname naar Nederland gekomen om hier te studeren. Zij woonde in Hoorn bij de 42-jarige verdachte, zijn gezin en de 65-jarige medeverdachte, die de vader van de verdachte is. Van 18 op 19 februari 2018 verdween zij en tot op de dag van vandaag is zij niet meer gezien en is haar lichaam niet gevonden.

Ten tijde van haar verdwijning was zij 22 jaar oud en negen weken zwanger. Volgens haar was de 42-jarige verdachte, met wie zij een verhouding had, de vader van het kindje. Zij was blij met haar zwangerschap en wilde het kindje graag houden. In de woning waar zij tot haar verdwijning verbleef, werden onder meer haar bankpassen, originele diploma’s en dierbare sieraden aangetroffen.


Overlijden Sumanta

De rechtbank vindt het niet aannemelijk dat Sumanta vrijwillig is vertrokken en komt tot de conclusie dat Sumanta is overleden. Er zijn geen aanwijzingen dat zij is overleden aan een natuurlijke dood, een ongeval of door zelfdoding. In die gevallen ligt het voor de hand dat haar lichaam op enig moment zou zijn gevonden.


De verdachte is afgeluisterd en zegt in die gesprekken onder meer dat hij haar heeft doodgemaakt, ‘zo door het hart’. Tijdens het opsporingsonderzoek van de politie leek hij niet bezorgd over haar vermissing en is hij niet behulpzaam geweest. Integendeel: hij heeft informatie achtergehouden voor de politie en wisselend verklaard over de verdwijning van Sumanta en haar verblijfplaats. Ook probeerde hij getuigen te beïnvloeden over wat zij aan de politie zouden verklaren over de verdwijning.


De rechtbank vindt het bewezen dat de verdachte geweld heeft gebruikt tegen Sumanta, waardoor zij is overleden. Daarna heeft hij haar lichaam weggemaakt om zijn misdrijf en de oorzaak van haar dood te verbergen.


Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat de verdachte een jonge zwangere vrouw het leven heeft ontnomen. De verdachte heeft niet willen vertellen hoe zij om het leven is gekomen en waar haar lichaam is. Hij heeft geprobeerd het opsporingsonderzoek naar de verdwijning van Sumanta te hinderen. Het onderzoek is pas negen maanden na haar verdwijning op gang gekomen, omdat de verdachte de ongeruste familie van Sumanta in Suriname zand in de ogen heeft gestrooid door wisselende en onjuiste verklaringen voor haar afwezigheid te geven. Na het bekend worden van haar vermissing heeft hij geprobeerd getuigen te beïnvloeden en de politie op een dwaalspoor te brengen.


De opgelegde gevangenisstraf van 15 jaar is gelijk aan de eis van de officieren van justitie. De rechtbank heeft meegewogen dat de ouders van Sumanta niet alleen moeten leven met het gemis van hun dochter, maar ook niet weten hoe zij is overleden en waar haar lichaam is. Als de verdachte niet alsnog openheid van zaken geeft, zullen zij nooit afscheid kunnen nemen van Sumanta of haar een waardige rustplaats kunnen geven. Het niet bekendmaken van de plaats waar de stoffelijke resten van Sumanta kunnen worden gevonden, weegt de rechtbank zwaar mee bij de strafoplegging.


Vrijspraak medeverdachte

Naar het oordeel van de rechtbank bevat het dossier onvoldoende bewijs dat de 65-jarige man uit Hoorn als medepleger bij de gewelddadige dood van Sumanta was betrokken. De rechtbank spreekt hem daarvan vrij.