HOORN - In de ochtend van vrijdag 30 september 2022, heeft de politie in Hoorn gecontroleerd op fietsers die met een telefoon in de hand rijden. Hierbij heeft de politie 20 bekeuringen uitgeschreven, voornamelijk aan scholieren die onderweg waren naar school.


Sinds 1 juli 2019 kunt u een boete krijgen als u tijdens het fietsen uw telefoon (of een ander mobiel elektronisch apparaat zoals een navigatiesysteem, tablet of muziekspeler) vasthoudt. De boete voor dit strafbare feit bedraagt 140,00 euro exclusief 9,00 euro administratiekosten. Bent u jonger dan 16 jaar dan wordt het boetebedrag gehalveerd.

U mag uw mobiel elektronisch apparaat tijdens het rijden wel gebruiken als deze in een houder zit die bevestigd is aan (bijvoorbeeld) het stuur. De politie gaat de aankomende tijd meer controleren op verkeersveiligheid en dit strafbare feit is daar een belangrijk onderdeel van.

"Wij zullen dan ook repressief optreden door middel van een bekeuring. Wij verzoeken ouders hun kinderen hiervoor te waarschuwen en over te informeren. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee".