HOORN - De rechtbank Noord-Holland heeft twee mannen (24 en 25 jaar) veroordeeld voor het spuiten van graffiti op twee verschillende momenten in Hoorn. Ze hebben een taakstraf opgelegd gekregen van 50 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Dit moet een waarschuwing zijn zodat ze niet nog een keer de fout in gaan.

Graffiti
De twee werden op 16 augustus 2020 op heterdaad aangehouden door de politie. Een agent zag in de nacht twee mannen in Hoorn lopen die stopten bij een schakelkast in een straat bij een woonwijk. Een van hen maakte een schuddende beweging met zijn hand, waarbij ook het onmiskenbare tikkende geluid van een verfspuitbus hoorbaar was. Daarna zag de agent de man voorover buigen en hoorde hij het sissende geluid van de spuitbus. De man spoot volgens de agent een naam op de schakelkast, een zogenoemde tag. De mannen liepen door naar een andere schakelkast en daar gebeurde hetzelfde. Vervolgens gingen de mannen naar een bouwkeet even verderop en verdwenen daar in de bosjes. Collega’s van de agent kwamen ter plaatse en toen de twee mannen uit de bosjes kwamen, konden ze worden aangehouden.

De politie zag dat de tag op het elektriciteitshokje nog nat was. Ook op een mobiel toilet en de keet ernaast stonden twee ‘tags’ met nog natte verf. De politierechter oordeelt dat de tags kunnen worden toegeschreven aan de twee verdachten. Op de locatie werd eveneens een tas met spuitbus aangetroffen. Op de in beslag genomen telefoon van de 24-jarige verdachte, vond de politie foto’s en een chatgesprek over eerder gespoten graffiti bij een restaurant nabij het centrum in Hoorn op 19 en 20 mei vorig jaar. Het restaurant deed aangifte van de graffiti die bestond uit dezelfde tags als op 16 augustus.

Oordeel rechtbank
Het dossier bevat aanwijzingen dat verdachten betrokken zijn geweest bij meer gevallen van graffiti-vandalisme, maar dat vindt de politierechter onvoldoende wettig en overtuigend bewezen. Wel oordeelt de rechter dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan het spuiten van graffiti op de twee schakelkasten en het gebouw van het restaurant. Dat zorgt bij eigenaren voor overlast en levert vaak hoge schoonmaakkosten op. Daarnaast leidt graffiti tot verloedering van de openbare ruimte en draagt het bij aan gevoelens van onveiligheid onder burgers. De politierechter heeft in de strafbepaling meegenomen dat de verdachten niet eerder voor een soortgelijk delict met justitie in aanraking zijn gekomen.