HOORN - De rechtbank Noord-Holland heeft 3 verdachten van mishandeling van 2 vissers, gepleegd in juni 2022 in recreatiegebied de Hulk in Hoorn, veroordeeld voor openlijke geweldpleging. Hierbij raakte één van de vissers ernstig gewond met blijvende blindheid aan één oog tot gevolg. De 3 verdachten krijgen taakstraffen variërend van 120 tot 150 uur. Een van hen is ook veroordeeld voor het bezit van harddrugs en krijgt naast zijn taakstraf ook een gevangenisstraf van 45 dagen, gelijk aan de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten. Deze 3 verdachten zijn ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan het slachtoffer dat gewond is geraakt. De 4e verdachte, die alleen het incident filmde, heeft volgens de rechtbank niet bijgedragen aan het geweld en is vrijgesproken.


Kapotte peddels

Op 22 juni 2022 maakten de verdachten samen met een 5de verdachte, die al eerder is veroordeeld, een kanotocht in recreatiegebied de Hulk in Hoorn. Toen de jongens volgens de 2 vissers door of te dicht langs de vislijnen voeren, ontstond een scheldpartij. De verdachten zijn enige tijd later met peddels in de hand lopend teruggegaan naar de vissers. Ze stelden zich bovenaan het talud in een rij op en zijn vervolgens met hun peddels in de hand het talud afgelopen richting de vissers. Twee verdachten hadden op dat moment een peddel waarvan het blad was afgebroken.

Oordeel van de rechtbank

Naar het oordeel van de rechtbank hebben de verdachten gezamenlijk de confrontatie opgezocht met beide vissers en vervolgens met zijn vieren openlijk geweld uitgeoefend op de 2 slachtoffers door met de peddels dreigend op de vissers af te lopen, op en in de richting van de slachtoffers te slaan en een scherpe afgebroken peddel in het gezicht van 1 van de vissers te gooien.

De verdachten hebben zich schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging. Het geweld heeft grote impact gehad op het slachtoffer en zijn partner, die ook bij het incident aanwezig was. Openlijke geweldpleging, gepleegd op klaarlichte dag in een recreatiegebied, draagt bij aan gevoelens van angst en onveiligheid onder burgers. De rechtbank rekent dit de verdachten zeer aan. De 5de medeverdachte, die de kapotte peddel gooide waardoor het ernstige oogletsel is veroorzaakt, is op 20 april 2023 veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.