HOORN - De rechtbank Noord-Holland heeft een 26-jarige man veroordeeld voor twee keer masturberen in de trein in het bijzijn van jonge vrouwelijke medepassagiers. Dat gebeurde op 4 juni en 16 mei 2022 op station Hoorn. Twee van de slachtoffers waren minderjarig. De man krijgt een taakstraf van 60 uur opgelegd en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand met een proeftijd van drie jaar. Voor vijf andere incidenten is de man vrijgesproken.


De incidenten

De man heeft bekend dat hij meerdere keren in het bijzijn van vrouwen heeft gemasturbeerd. Hij zei dat hij steeds bewust ervoor koos om dit in een stilstaande trein te doen. Zo kon hij de trein snel verlaten als een vrouw negatief op hem reageerde. Ook gaf de man aan dat hij vanaf ongeveer zijn 16e jaar al de behoefte voelde om zich in het openbaar af te trekken. Hij is hier na een veroordeling in 2018 voor behandeld, maar dit voorjaar kwam de behoefte toch sterk terug.

Van zeven incidenten die op de zitting werden besproken, heeft de verdachte er twee bekend.

Op 4 juni 2022 zat de man in een treincoupé op station Hoorn. Daar zaten ook twee meisjes. Het jongste meisje van 11 jaar lag te slapen op de schoot bij het oudste meisje. De man haalde zijn geslachtsdeel uit zijn broek en begon zich in het zicht van het oudste meisje af te trekken. Toen het meisje dit zag, stond zij op en zei hier wat van tegen de man. Daardoor werd het jongste meisje wakker. Op dat moment zagen de beide meisjes de man klaarkomen. Direct daarna verliet hij de trein.

Op zitting verklaarde de man dat hij zich had gericht op het oudste meisje. Het andere meisje kon hij niet goed zien, omdat zij met haar rug naar hem toe lag. Hij wist niet dat zij nog zo jong was.

Ook op 16 mei 2022 heeft de man zich afgetrokken in het bijzijn van een jonge vrouw. Dit gebeurde eveneens in de stilstaande trein op station Hoorn.

Oordeel rechtbank

De politierechter vindt dat het ernstige en nare feiten zijn. Verschillende jonge vrouwen zijn ongewild met zijn handelingen in de trein geconfronteerd. Daarbij heeft de man geen rekening gehouden met hoe dit voor de vrouwen moet zijn geweest. Zij voelden zich op dat moment bang en overdonderd door zijn gedrag. Een van de vrouwen durfde na het incident een periode niet meer met de trein te reizen. Deze incidenten hebben ook geleid tot veel onrust in de samenleving.

Bij de strafbepaling heeft de politierechter er rekening mee gehouden dat de man zowel bij de politie als op zitting open en eerlijk is geweest. In zijn nadeel is rekening gehouden met eerdere vergelijkbare veroordelingen. Tijdens de proeftijd moet de man zich melden bij de reclassering en zich laten behandelen bij de ggz. Deze behandeling is inmiddels al op eigen initiatief gestart.

Vrijspraak

Van vijf andere vergelijkbare incidenten die hem ten laste zijn gelegd, wordt hij vrijgesproken. Hoewel deze incidenten zich, op één na, ook afspeelden in een stilstaande trein bij station Hoorn, kon op basis van alleen de signalementen niet worden vastgesteld dat deze verdachte hierbij betrokken was.