WOGNUM - De rechtbank Noord-Holland heeft drie mannen (twee broers van 23 en 27 jaar en een 22-jarige man) veroordeeld voor het veroorzaken van een explosie in een fietstunnel in Wognum. Dat gebeurde op 31 december 2020. Zij krijgen allemaal zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd met een proeftijd van twee jaar en een taakstraf van 200 uur. Een vierde verdachte (23) is vrijgesproken.


Explosie

Op de bewuste avond waren de vier verdachten op een oudejaarsfeestje. Voorafgaand aan of op dat feestje ontstond het idee om een ontploffing te veroorzaken. De vier reden naar een tankstation met in de achterbak lege jerrycans. Bij het tankstation vulden ze de jerrycans met in totaal ruim 50 liter benzine om vervolgens naar het fietstunneltje te gaan. Daar zijn de jerrycans met benzine in het tunneltje gezet en vervolgens met behulp van vuurwerk tot ontploffing gebracht. Door wie dat is gedaan is niet duidelijk geworden. De explosie die volgde was enorm en veroorzaakte een grote vuurwolk. Door de 22-jarige verdachte en door een omstander zijn video-opnames gemaakt die op sociale media werden gedeeld en onder andere op Dumpert zijn geplaatst.

Op het moment van de ontploffing reed een automobilist over de tunnel en verschillende auto's daarachter. De automobilist hoorde een luide knal en zag een vuurzee om zich heen, waarvan zij zelfs in de auto de hitte voelde. Door de luchtdruk die de vuurzee veroorzaakte, voelde ze de auto bewegen. Het is volgens de rechtbank slechts een gelukkige omstandigheid dat ze met de schrik is vrijgekomen.

Oordeel rechtbank

De rechtbank vindt bewezen dat drie van de vier verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan het medeplegen van het veroorzaken van een ontploffing. De explosie was dermate zwaar dat het fietstunneltje zwaar beschadigd is geraakt. Er zijn betonblokken losgekomen en het straatwerk was beschadigd. Restanten van de jerrycans waren tot 100 meter weggeslingerd. De gevolgen hadden nog veel ernstiger kunnen zijn. Voor zowel voorbijgangers als de verdachten zelf was de situatie uitermate gevaarlijk.

Het OM heeft in drie zaken 30 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist. De rechtbank komt tot een lagere straf. De rechtbank houdt er bij de strafbepaling rekening mee dat de verdachten geen strafblad hebben en hun leven nu goed op orde hebben. Het lijkt erop dat hier sprake is van een eenmalige, maar niettemin uitermate ernstige misstap. Ook is het incident twee jaar geleden gebeurd. Kijkend naar vergelijkbare zaken vindt de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf passend.

Vrijspraak

De twee broers en de 22-jarige verdachte hebben allen in meer of mindere mate een actieve rol gespeeld bij het veroorzaken van de ontploffing. Dat is bij de andere 23-jarige verdachte niet gebleken. Hoewel hij bij alle relevante handelingen aanwezig was en op de hoogte was van het plan, terwijl hij niet heeft ingegrepen en bij de groep is gebleven, is dat onvoldoende voor een veroordeling. De rechtbank spreekt deze verdachte daarom volledig vrij.

Schadevergoeding

De provincie Noord-Holland heeft een vergoeding gevraagd van ruim 55.000 euro voor de materiële schade. Deze verklaart de rechtbank echter niet-ontvankelijk omdat een rechtsgeldige machtiging ontbreekt. Daardoor kan niet worden vastgesteld dat de schadevergoeding is ingediend door een daartoe bevoegde vertegenwoordiger. De door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gevraagde schadevergoeding van ruim 500 euro wordt om dezelfde reden niet-ontvankelijk verklaard.