HOORN - Op de Roode Steen in Hoorn is het JP Coen-standbeeld omcirkeld door politieagenten en het hele plein is ontruimd. De sfeer was erg onrustig, aldus een verslaggever. Er worden vuurwerkbommen afgestoken. Eerder vanavond waren rellen van tegenstanders van het standbeeld. Er zijn vier mensen aangehouden.


Dit meldt de politie aan NH Nieuws. Het is niet duidelijk of er gewonden zijn gevallen, maar een verslaggever van De Telegraaf zegt wel te zijn mishandeld. Dit kon de politie nog niet bevestigen. "Ik ben in mijn buik gestompt en ze hebben geprobeerd mijn telefoon te stelen", meldt hij op Twitter.

De sfeer op het plein de Roode Steen, waar het beeld van JP Coen staat, was van rustig naar ineens erg beladen, aldus onze verslaggever. "Ineens moesten alle tafels aan de kant en omcirkelde de politie het standbeeld."

Vanavond waren en voor- en tegendemonstraties tegen het omstreden standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Die protesten waren niet rondom het standbeeld, maar op andere locaties. De mensen voor het standbeeld stonden op de Noorderveemarkt, de tegendemonstranten waren later op de avond, op het Pelmolenpad.

Rellen na tegendemonstratie
Toen die demonstratie afgelopen was, onstonden er rellen door de tegendemonstranten. Er werden onder meer stenen gegooid en tientallen agenten te paard en ME waren aanwezig.

Toen het rustiger leek te worden, werd dus de Roode Steen ontruimd. "Hier spreekt de politie, u wordt verzocht het plein te verlaten, anders wordt er geweld gebruikt", klonk het via de speakers in politiebusjes.

"Dit is uit voorzorg", zegt een woordvoerder van de politie tegen NH Nieuws. Er waren aanwijzingen dat het mogelijk onrustig zou worden.

De politie staat om het JP Coen-beeld omdat ze het plein van binnen naar buiten willen ontruimen. "Mensen zitten daar aan een drankje en als ze dan naar dat beeld willen, kan dit problemen opleveren", aldus de woordvoerder.

Een NH-verslaggever liet weten dat er zeker vierhonderd mensen waren, die op een gegeven moment begonnen met rennen en joelen. "Er zijn ook veel jongeren van een jaar of 17."

Er klinkt nog steeds regelmatig een vuurwerkbom. De politie zal de komende uren nog op de Roode Steen blijven, aldus de woordvoerder.

Zie NH Nieuws voor enkele video's.