ZWAAG - Het hof heeft een inmiddels 66-jarige vrouw en haar 62-jarige vriend veroordeeld voor de moord op de 52-jarige echtgenoot van de vrouw.

Paasmoord in Hoorn

Net als de rechtbank al deed in december 2021, veroordeelt het hof een inmiddels 66-jarige vrouw voor de moord op haar 52-jarige echtgenoot. Dit gebeurde op 12 april 2020 in de woning van het slachtoffer in Zwaag. Enkele dagen daarvoor maakte de vrouw een afspraak met het slachtoffer en op 12 april 2020 ging zij met zwartgeverfd haar op de fiets naar zijn woning, waar zij hem dood heeft geschoten. Met de telefoon van het slachtoffer stuurde zij een bericht naar haar eigen telefoon, die zij thuis had gelaten. Van tevoren had ze haar (huis)vriend opgedragen om met haar telefoon daarop te antwoorden, om zichzelf een alibi te geven. Deze 62-jarige vriend van de vrouw heeft haar onder andere hiermee zodanig bij die moord geholpen dat het hof hem medeplichtig vindt aan de moord. Ook hielp de vriend haar bij het regelen van het pistool en maakte hij bewijs, het pistool en kleding, kwijt. De moord werd bekend als de paasmoord in Hoorn.

Straf die rechtbank aan de vrouw oplegde juist

Het hof vindt de straf die de rechtbank aan de vrouw oplegde juist, maar omdat het zo lang duurde voordat de uitspraak kwam, trekt het hof een paar maanden van die straf af. Het hof heeft nu een gevangenisstraf van 17 jaar en 8 maanden opgelegd.

Straf voor de man lager

Omdat de man afhankelijk was van de vrouw en zich door haar heeft laten beïnvloeden, vindt het hof voor hem een wat lagere straf dan de rechtbank oplegde passend. Daarbij telt het hof ook mee dat hij uiteindelijk wel heeft verklaard over zijn eigen aandeel in de moord. Na ook voor hem enkele maanden aftrek vanwege de lange duur van de strafzaak moet hij 7 jaar en 8 maanden de cel in.

Schadevergoedingen

De vrouw en de man moeten samen schadevergoedingen betalen van 17.500 euro aan twee stiefkinderen van het slachtoffer. Een derde stiefkind vroeg ook om schadevergoeding, maar omdat haar relatie met haar stiefvader wat ingewikkelder lag, vindt het hof dat daar beter naar gekeken moet worden. Dat past niet in een strafzaak.