HOORN - Gemeente Hoorn start een actie om fietsers te wijzen op het belang van goede fietsverlichting. Van 30 oktober tot en met 3 november, tussen 17.00 – 21.00 uur, is een promotieteam aanwezig op een van de drukke fietsroutes. Zij spreken fietsers aan over het belang van goede verlichting. Als fietsers geen verlichting hebben wordt er direct een lampje geplaatst. Deze actie sluit aan bij de landelijke campagne. Na de gemeentelijke actieweek zal de politie ook controles uitvoeren. Fietsers zonder licht krijgen dan een boete. Het is dus van groot belang dat de verlichting goed werkt en aan staat. Zo dragen gemeente, politie en inwoner samen bij aan de verkeersveiligheid binnen de gemeente.


Minder kans op een ongeluk dankzij goed licht

In het donker is goede fietsverlichting erg belangrijk voor de veiligheid van fietsers en andere weggebruikers. Door het gebruiken van goede fietsverlichting neemt de kans op een ongeluk met 20% af. Zeker vanuit de auto is de fietser veel beter zichtbaar met goede verlichting. Fietsverlichting is niet alleen in het donker belangrijk, maar ook bij slecht weer en als het schemert.

Voorkom een boete

Het hebben van goed werkende fietsverlichting is ook wettelijk verplicht. Fietsers zonder licht lopen het risico op een waarschuwing en boete van de politie. Om de verkeersveiligheid in Hoorn verder te verbeteren, heeft de gemeente ervoor gekozen het belang van goede verlichting actief te promoten. Wethouder René Assendelft benadrukt dit: “Als fietser heb je vaak niet door hoe slecht je zichtbaar bent zonder licht. Zeker bij slecht weer is een fietser vanuit de auto in het donker vaak lastig te zien. Daarom gaan we deze week de straat op om fietsers op het belang van goed werkende verlichting te wijzen. Fietsers zonder licht krijgen direct fietsverlichting mee.”

Het ene lampje is het andere niet

De gemeente roept inwoners op om komende week alle fietsverlichting te controleren. Voor alle verlichting geldt, beter iets dan niets. Toch verschilt de kwaliteit flink. Is de verlichting nog niet in orde? Kies dan direct voor een goede lamp met het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF). Dan weet je zeker dat je goed zichtbaar bent ook als het donker is.