ZWAAG - In bamboeverwerkingsbedrijf Moso aan de Adam Smithweg is vanavond rond 19.45 uur een uitslaande brand uitgebroken. De brand is inmiddels overslagen naar een naastgelegen pand.

Het bedrijf ligt op industrieterrein Zevenhuis. Volgens Veiligheidsregio Noord-Holland Noord grijpt het vuur om zich heen. Een getuige omschrijft de brand als 'mega groot'. Anderen laten weten dat de brand vanuit Spierdijk, Obdam en Hoorn te zien is.

Wind
Er wordt groot ingezet om de omliggende panden te sparen. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio staat de wind in de richting van Zwaagdijk. De brand werd al snel opgeschaald naar een zeer grote brand. Of er slachtoffers zijn gevallen, is nog niet bekend. Er zou niemand in het pand aanwezig zijn geweest.

Grote zorgen
Een melkveehouder in de buurt van de brand maakt zich zorgen. Vonken van de brand komen op zijn huis en vee terecht: "De koeien staan op stal maar de vonken kunnen er via de zijkant in. Als de wind 50 meter opschuift dan zijn we de klos. Het stinkt hier ook enorm naar plastic", vertelt hij.

"We moeten de rust bewaren. Maar als het nu nog verder oplaait haal ik mijn kinderen van bed. Het is gewoon niet veilig", benadrukt hij.

Het bedrijf is de grootste bamboeverwerker van Europa en opende in 2016 haar deuren.