HOORN - Een leuke zaterdagavond eindigde voor de 18-jarige zoon van Maaike Vogel uit Hoorn in een nachtmerrie. De jongen liep vorig weekend samen met zijn vriendinnetje van de bus naar huis, toen hij zonder aanwijsbare reden met een fles op zijn hoofd werd geslagen door twee onbekende mannen. Het resultaat: bijna een week in het ziekenhuis en mogelijk blijvende hersenschade. "Het is echt vreselijk, die daders zijn compleet gestoord."

Moeder Maaike kan ruim een week later nog amper bevatten dat haar zoon slachtoffer is geworden van zinloos geweld. "Hij had een hele normale avond gehad", vertelt ze aan NH Nieuws. "Hij was met zijn vriendinnetje, die jarig was, in Volendam geweest om haar feestje te vieren. Ze hadden de nachtbus naar Hoorn gepakt en liepen rond 02.45 uur vanaf het station naar mijn huis, dat vlakbij is."

Uit het niets
Vlakbij de ingang van parkeerplaats Pelmolenpad wordt het stelletje aangesproken door twee onbekende mannen. "Ze waren eerst heel aardig", aldus Maaike. "Ze zwaaiden met geld en vroegen of ze zin hadden om de stad in te gaan, en of ze wisten hoe laat de trein naar Lelystad ging. Toen mijn zoon aangaf dat ze niet mee wilden, werd hij met een fles op zijn hoofd geslagen."

De jongen zakt ter plekke in elkaar met een hoofdwond. Zijn vriendin is compleet in shock. "Volgens haar liep één van de mannen naar mijn zoon toe om zijn pols te voelen. Hij zei dat-ie dood was. Toen is z'n vriendin in paniek naar ons huis gerend, maar ook heel snel weer teruggegaan om hem niet alleen te laten. In die tijd dat zij weg was, is hij vermoedelijk ook nog gewurgd door de daders. Echt compleet gestoord. Hij is door twee jongens, die met hun auto stopten, naar het ziekenhuis gebracht. "

Verwondingen
Wat volgt zijn een paar heftige en zorgwekkende dagen. Maaike's zoon heeft door de klap een bloeding in zijn hersenen en een scheurtje in zijn schedel. Hij moet vijf dagen lang overgeven. "Het was eerst heel penibel", vertelt ze. "Maar wonder boven wonder kan hij nu weer lopen, praten en bewegen. Wel kan hij niks verdragen, licht en geluid is al te veel. Het is nog afwachten in hoeverre hij volledig zal herstellen."

Wat Maaike nog het ergste vindt, is dat haar zoon vreselijk bang is. "Hij heeft nachtmerries. En hij durft eigenlijk niet te gaan slapen, omdat hij bang is dat-ie dood gaat in zijn slaap. Echt heel zielig."

Getuigenoproep
De politie laat aan NH Nieuws weten dat er een onderzoek is gestart, maar "dat daar nog niks concreets uit is gekomen". Mede daardoor vraagt Maaike iedereen die iets gezien heeft, zich te melden bij de politie. "Die gekken lopen nu nog vrij rond en daar moet echt verandering in komen."