HOORN - 'Wij komen uw waterleiding controleren' of 'ik kom de kabel checken'. Hoorn wordt nog steeds overspoeld met babbeltrucs en de aantallen aangiftes stromen binnen bij de lokale politie. "Pas op, want nietsvermoedend slaan ze toe", schrijft de politie op social media.

Op 20 augustus kwam de politie uit Hoorn al naar buiten met het nieuws dat er vier bejaarde vrouwen slachtoffer waren geworden van een babbeltruc van iemand die zich voordeed als pakketbezorger. De politie waarschuwde inwoners van de stad toen al voor herhaling.

Nu is er weer aangifte gedaan waarbij een nietsvermoedende bewoner iemand binnenliet die zich voordeed als iemand van de woningbouwvereniging. 'Ik kom uw waterleiding controleren', maar na de zogenaamde controle ging de man er vandoor met de persoonlijke spullen van het slachtoffer. Vaak zijn dit portemonnees, sieraden en kleine elektronica.

Oudere mensen
Vaak blijken mensen van oudere leeftijd de dupe van deze trucs. "Oplichters maken hierbij misbruik van het vertrouwen van deze mensen", vertelde Dirk Brink eerder, van de recherche in Hoorn. De politie vraagt mensen om alert te blijven en extra voorzichtig te zijn.