HOORN - De rechtbank Noord-Holland heeft drie mannen (destijds 17, 18 en 22 jaar) veroordeeld voor een groepsaanranding in Hoorn op 23 november 2020. Het slachtoffer zat op dat moment in een bushokje bij het station en werd door de verdachten ingesloten. De drie hebben een taakstraf opgelegd gekregen van respectievelijk 30, 80 en 60 uur. Een vierde verdachte (destijds 19 jaar) is vrijgesproken.


Groepsaanranding

Het incident gebeurde op de bewuste dag rond 20.30 uur. Een groep jonge mannen ging om het slachtoffer in het bushokje heen staan en sloten haar zodanig in dat zij geen mogelijkheid zag om weg te komen. Onder het gelach van de rest van de groep, deden de mannen een poging om het slachtoffer te versieren. Ze drongen zich aan haar op door de herhaaldelijke opmerking dat zij een mooi meisje was en de vraag of zij een vriendje had. Het slachtoffer is in ieder geval door twee mannen aangeraakt op haar bovenbenen, ook nadat zij met een duw en verbaal duidelijk had gemaakt dat zij met rust gelaten wilde worden. Zij heeft de situatie als bijzonder angstig ervaren.


De 17-jarige en 18-jarige verdachten bekenden het slachtoffer te hebben aangeraakt op haar bovenbenen. De 22-jarige verdachte verklaarde dat hij dit zag gebeuren, dat hij erbij stond en dat hij aan het lachen was. Hij verklaarde ook dat hij tegen het slachtoffer heeft gezegd dat zij een mooi meisje was. Ondanks dat hij het meisje niet heeft aangeraakt, wordt hij toch veroordeeld voor medeplegen. Dit omdat hij niemand tegenhield en niet is weggegaan. Door te blijven heeft hij bijgedragen aan de intimiderende situatie voor het slachtoffer.


De officier van justitie had naast taakstraffen ook voorwaardelijke celstraffen van een maand geëist.

Oordeel rechtbank

De rechtbank vindt het bewezen dat de drie verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan groepsaanranding. Het gaat om betasten van de bovenbenen. De rechtbank ziet deze handelingen – door de context waarin ze zijn gepleegd - als seksueel getint en in strijd met de sociaal-ethische norm. De jongens hebben met hun handelen inbreuk gemaakt op de lichamelijke en psychische integriteit van het slachtoffer. Dit rekent de rechtbank de verdachten aan.


De rechtbank komt tot lagere straffen dan de officier van justitie en legt alleen taakstraffen op. De rechtbank houdt rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachten en hun blanco strafblad. Ook neemt de rechtbank in de strafoverweging mee dat het delict ruim twee jaar geleden is gebeurd. De drie mannen moeten het slachtoffer een vergoeding betalen van in totaal 1.500 euro voor immateriële schade.

Vrijspraak

De 19-jarige verdachte wordt door de rechtbank vrijgesproken. Hij maakte onderdeel uit van de groep mannen bij het bushokje. Op basis van de verklaringen van de medeverdachten, vindt de rechtbank zijn verklaring aannemelijk dat hij zich op enig moment heeft afgewend van de groep en bezig is geweest met zijn telefoon. Hoe lang dat heeft geduurd en of de verdachte iets heeft meegekregen van de groepsaanranding, is door de rechtbank niet vast te stellen.