HOORN - De rechtbank Noord-Holland heeft een 26-jarige man veroordeeld voor poging tot zware mishandeling. De man reed op 20 november 2022 in Hoorn een veertienjarige jongen opzettelijk aan en schopte hem daarna in het gezicht. Dit gebeurde nadat de jongen een pepernoot tegen de auto van de man had gegooid. De man krijgt een gevangenisstraf van twaalf maanden opgelegd, waarvan drie maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.


Aanrijding

Op 20 november 2022 gooide de veertienjarige jongen samen met zijn vriend met pepernoten. Een pepernoot raakte de auto van de verdachte. De verdachte schrok hiervan en stopte zijn auto vanwege mogelijke schade. Daarna liep hij achter de twee jongens aan. Omdat hij ze niet kon vinden, keerde hij terug naar zijn auto en reed hij verder. Op een gegeven moment zag hij de jongens op de stoep lopen. Hij reed met zijn auto de stoep op en reed daarbij de jongen aan. Direct na de aanrijding stapte de verdachte uit en gaf de jongen een trap in het gezicht terwijl hij nog op de grond lag.

De verdachte ontkent dat hij de jongen heeft aangereden. Volgens zijn raadsman zou er onvoldoende bewijs zijn dat de auto de jongen heeft geraakt. De schop bekent de verdachte wel, maar het zou om een 'schamptrap' gaan, waarbij de verdachte de jongen slechts licht heeft geraakt.

Oordeel rechtbank

De rechtbank acht bewezen dat de verdachte de jongen heeft aangereden. Naast verklaringen van getuigen is er een opname van een deurbelcamera. Direct na de aanrijding is de verdachte boos op het slachtoffer afgelopen en heeft hem tegen het gezicht getrapt. Daarmee maakt de verdachte zich volgens de rechtbank schuldig aan een poging tot zware mishandeling.

De rechtbank neemt de verdachte zijn handelen zeer kwalijk. Hij is na de aanrijding en het schoppen vertrokken, zonder zich verder om het slachtoffer te bekommeren. Het slachtoffer was op dat moment slechts veertien jaar en in geen enkel opzicht opgewassen tegen de verdachte. Uit de schriftelijke slachtofferverklaring blijkt dat het handelen van de verdachte grote impact op de jongen heeft gehad. Verder speelt mee dat diverse personen getuige zijn geweest van het gewelddadige handelen van de verdachte. Zij waren verbijsterd en ontdaan.

Voor de rechtbank blijft het een raadsel wat de verdachte bezielde om een jongen van veertien vanwege het gooien van een pepernoot aan te rijden en hem vervolgens in het gezicht te trappen. Verdachte gaf hierover tijdens de zitting onvoldoende openheid van zaken. De rechtbank neemt hem dat kwalijk. Daar staat tegenover dat de verdachte geen strafblad heeft en meewerkt met de reclassering. Een deels voorwaardelijke gevangenisstraf vindt de rechtbank passend. Tijdens een proeftijd van twee jaren moet de verdachte zich aan diverse voorwaarden houden, zoals een meldplicht bij de reclassering, het ondergaan van behandeling en het aflossen van schulden.

Daarnaast moet de verdachte een schadevergoeding betalen van bijna 2.665 euro voor hoofdzakelijk immateriële schade.