HOORN - De rechtbank Noord-Holland heeft een 28-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden voor het beroven van een man die dacht een Tinderdate te hebben in Hoorn. Daarvan is 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.


Beroving
De beroving vond plaats op 14 december vorig jaar. De verdachte had zich naar eigen zeggen voorgedaan als een minderjarig meisje op een datingapp en had in die hoedanigheid 's avonds afgesproken op een parkeerplaats in Hoorn. Toen het slachtoffer met zijn auto arriveerde, heeft de verdachte met een mededader de deur van de auto van het slachtoffer geopend. De verdachte pakte het slachtoffer direct met een nekklem vast.

De verdachte en zijn mededader zijn in de auto gaan zitten en hebben onder dreiging van een mes de telefoon van het slachtoffer gestolen. Ze zijn met het slachtoffer in de auto naar een pinautomaat gereden en hebben geprobeerd te pinnen met de pinpas van het slachtoffer. Toen er geen geld kon worden gepind, hebben zij hem verder bedreigd, waarna hij uiteindelijk heeft verteld waar zijn portemonnee met geld lag in de auto. Ook die hebben zij van het slachtoffer gestolen.

Oordeel rechtbank
Verdachte is uiterst berekend te werk gegaan. Hij had financiële problemen en heeft samen met zijn mededader bedacht iemand te beroven. Hij heeft zijn slachtoffer uitgezocht door zich naar zijn zeggen voor te doen als een minderjarig meisje op Tinder zodat de man geen aangifte zou doen van de beroving. Verdachte heeft alleen aan zijn eigen financiële problemen gedacht en niet stil gestaan bij de impact die de beroving zou hebben op het slachtoffer. Het slachtoffer heeft aangegeven dat hij sinds de beroving gevoelens van angst en onveiligheid ervaart.

De rechtbank vindt de beroving zo ernstig dat alleen een langdurige gevangenisstraf passend is. Ook moet de verdachte zich tijdens de proeftijd laten behandelen bij een GGZ-instelling en vanwege zijn financiële motief meewerken aan schuldhulpverlening. Aan het slachtoffer moet hij een schadevergoeding van ruim 1700 euro betalen.

Mededader
De politie heeft de identiteit van de mededader nog niet kunnen achterhalen.