HOORN - De politie wilde gisteravond een bestuurder enkel aanspreken op kapotte verlichting, maar bevond zich al snel in een situatie die niet zou misstaan in een actiefilm.

Een agent reed gisteravond rond 21.30 over de Willemsweg in Hoorn toen hij een auto zag rijden met kapotte verlichting. De agent wilde de bestuurder erop aanspreken en keerde zijn auto. Toen de bestuurder dit zag, trapte hij het gaspedaal in.

Een stopteken mocht niet baten en de man reed met 100 kilometer per uur weg. "Dit creëerde een ontzettend gevaarlijke situatie", vertelt de politie op Facebook. De agent heeft vervolgens zijn collega's gebeld voor hulp.

Langsrazende trein op
De bestuurder reed richting het stationsgebied. Hij vloog daar vervolgens over de bussluis en de agent moest hem met goede stuurmanskunsten proberen bij te houden. Bij de Keern stond het verkeer stil voor een passerende trein. Tot schrik van de agent pakte de bestuurder de andere rijbaan en besloot hij tegen het verkeer in voor de spoorbomen stil te gaan staan. De agent rende de auto uit om de bestuurder hierop aan te spreken maar de bestuurder gaf gelijk gas en miste de langsrazende trein op een paar centimeter. De agent herkende de bestuurder en het bleek een bekende van de politie.

Agressieve aanhouding
De achtervolging gaat verder en andere eenheden helpen mee met de zoektocht. Inwoners van de stad zijn inmiddels uitgelopen en helpen de agenten door ze de goede kant op te wijzen. Een motoragent ziet de bestuurder ineens op straat lopen. Hier kon hij worden aangehouden.

Tijdens zijn aanhouding werd de man agressief en begon flink te schelden tegen de agenten. Ook weigerde hij mee te werken aan een alcohol- en drugstest.

Auto en rijbewijs in beslag genomen
De man heeft de nacht in de cel doorgebracht. Zijn auto en rijbewijs zijn in beslag genomen, omdat het niet de eerste keer is dat hij met een ongeldig verklaard rijbewijs heeft gereden. De man is vanochtend door de officier van justitie naar huis gestuurd. Zijn straf wordt nog bepaald. Het OM gaat bepalen of de man voor de politierechter moet verschijnen.