SCHELLINKHOUT - Drie jongemannen kregen woensdagavond de schrik van hun leven, toen zij werden omsingeld door meerdere politieagenten met getrokken wapens in Schellinkhout. Ze moesten hun handen omhoog doen, op de grond liggen en werden vervolgens geboeid en gefouilleerd.

Waar de agenten dachten dat de jongens een vuurwapen hadden, bleek dit een balletjespistool te zijn. Die zijn overigens ook strafbaar, want nepvuurwapens zijn verboden in Nederland.

Een getuige informeert de politie Hoorn woensdagavond rond 19.15 uur dat hij een jongen op een parkeerplaats aan de Havenweg een vuurwapen ziet doorladen. "Op het moment dat wij de melding ontvangen, schiet de adrenaline door onze lijven. Maar de rust moet worden bewaard, dit is een serieuze zaak als het om een echt vuurwapen gaat", schrijft de politie daarover op Facebook.

Vuurwapen
Agenten haasten zich naar de Havenweg en zetten de straat aan beide kanten af. Een agent die poolshoogte gaat nemen ziet inderdaad een jongen in een auto zitten met een vuurwapen in zijn handen. Twee jongens staan er omheen en lijken veel interesse in het voorwerp te tonen.

Dan komt de politie in actie. Twee politieauto's rijden het parkeerterrein op en meerdere agenten stappen met getrokken pistolen op de jongens af. "Het drietal wordt gesommeerd hun handen omhoog te doen", schrijft de politie. "Een agent roept hen daarna één voor één naar hem toe en laat de drie op de grond liggen. Het trio wordt geboeid en gefouilleerd."

Balletjespistool
Het blijkt te gaan om een 18-jarige man uit Hoorn, een 19-jarige man uit Blokker en een 20-jarige man uit Nibbixwoud. Het vuurwapen dat in de auto ligt, blijkt nep te zijn. Het is een balletjespistool dat een van de jongens via internet gekocht heeft. "Maar dit balletjespistool is op afstand niet te onderscheiden van een echt vuurwapen en de gevolgen kunnen groot zijn", waarschuwt de politie.