HOORN - In de ongeveer 15 jaar sinds het ontstaan van Bitcoin, de eerste en bekendste cryptomunt, heeft de cryptosector veel stof doen opwaaien. Cryptocurrency is enerzijds een digitale munteenheid die gebaseerd is op cryptografie en gedecentraliseerde blockchaintechnologie, en anderzijds een speculatief beleggingsinstrument. We kunnen zonder overdrijven stellen dat het de financiële wereld stormenderhand aan het veroveren is.

Crypto is tegenwoordig een miljardenindustrie met miljoenen gebruikers wereldwijd en honderden verschillende cryptomunten. Maar het valt niet te ontkennen dat cryptocurrency een polariserend onderwerp is, met talrijke discussies over de aard van deze technologie en de status als “geld”.

Onze eigen De Nederlandsche Bank liet alvast weten dat ze crypto niet als geld beschouwen. Maar hoe zit dit nu? Kan crypto als geld worden beschouwd, of is het iets volledig anders? Om hier een antwoord op te geven, moeten we eerst en vooral kijken naar de drie fundamentele functies van geld.

1. Rekeneenheid

Geld is een rekeneenheid in die zin dat het een maatstaf is voor het waarderen van goederen en diensten. Je kan bepalen of iets goedkoop of duur is door er een bepaalde waarde in euro op te plakken. Kan je dit met crypto ook doen? Ja, maar voorlopig is het in dit aspect nog beperkt.

Veel crypto’s, zoals Bitcoin, staan immers bekend om hun volatiliteit. Dit geldt al zeker voor de nieuwste cryptomunten die meestal scherp in waarde stijgen en dalen, zoals Ilyaas Sari van Techopedia aangeeft. Je kan cryptomunten dus wel gebruiken als rekeneenheid om prijzen vast te stellen, maar dit staat zeker nog niet op punt.

Aan de andere kant bieden veel cryptoplatforms en wallets wel een eenvoudig en helder overzicht om de prijs van cryptomunten in fiatwaarde (zoals euro) te volgen. En natuurlijk zijn er ook “stablecoins” zoals Tether, die gewoon vasthangen aan de waarde van een fiatmunt.

2. Oppotmiddel

Geld is een oppotmiddel (in het Engels “store of value”) en kan waarde behouden. De koopkracht van geld op dit moment blijft, in meer of mindere mate, ook in de toekomst behouden. Maar natuurlijk hebben traditionele fiatmunten zoals de euro en Amerikaanse dollar te maken met inflatie en politieke instabiliteit, dus hun waarde daalt jaar na jaar.

Dit kan ook het geval zijn bij cryptomunten, maar in de meeste gevallen is het omgekeerde waar. Bepaalde cryptomunten zoals Bitcoin hebben een beperkt aanbod en een deflationaire aard, waardoor hun waarde zelfs stijgt, jaar na jaar. Dit maakt crypto dus vaak een superieure vorm van oppotmiddel.

3. Ruilmiddel


Geld als ruilmiddel moet breed aanvaard worden als betaling voor goederen en diensten. Op dit vlak heeft crypto nog werk aan de winkel, maar steeds meer particulieren, bedrijven en zelfs overheden aanvaarden het als betaalmiddel. Internationale transacties worden vaak gedaan in Bitcoin, en meerdere overheden zijn bezig met de oprichting van hun eigen cryptomunten om te dienen als betaalmiddel.

Belangrijke verschillen

Zoals je kunt zien, voldoet crypto in feite steeds meer aan deze drie grote fundamentele functies van geld, en in die zin kunnen we dus stellen dat cryptocurrency geld is, ongeacht wat DNB erover zegt.

Daarnaast zijn er wel nog enkele struikelblokken. Zo wordt crypto doorgaans niet uitgegeven en gereguleerd door een centrale bank of overheid, wat met voor- en nadelen komt. Traditioneel geld is een algemeen “wettig” betaalmiddel, terwijl crypto dit momenteel nog niet is, maar dit kan natuurlijk altijd veranderen in de toekomst.