ENKHUIZEN - Vanaf vrijdag 30 juni bezoek je de nieuwe tentoonstelling Studio ZZM. Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen brengt met Studio ZZM een dynamisch programma van presentaties, workshops, lezingen en debatten binnen de eigen historische context.

Het museum wordt benaderd als studio: een actieve werkplek waar historische, ambachtelijke expertise opnieuw wordt geïnterpreteerd en waar tegelijkertijd kennis en ideeën kunnen worden uitgewisseld. Studio ZZM is een reflectieplek voor het Zuiderzeemuseum van de toekomst.

In zes studio’s gaan zes internationaal bekende ontwerpers vanuit hun eigen culturele achtergrond aan de slag. In dialoog met verschillende ambachtsleermeesters van het museum maken de ontwerpers Åbäke, Martino Gamper, Alexis Gautier, Jing He, Noam Toran & Marloes ten Bhömer, Studio Brynjar & Veronika nieuw werk, dat zal evolueren tijdens de tentoonstellingsperiode. Studio ZZM is een samenwerkingsproject met de Design Academy Eindhoven en curatoren Jan Boelen en Evelien Bracke.

Verschillende benaderingen

De internationale ontwerpers kijken vanuit hun eigen cultuur en achtergrond naar het Zuiderzeemuseum en brengen hun wereld, kennis en discipline binnen in het museum. Elke ontwerper benadrukt een ander aspect van ambachten of ‘crafts’: ‘crafts as an extended field’, waarbij de focus niet enkel ligt op technische expertise. Zo focust Maki op het historische belang van samenwerking en dialoog tussen ambachtslieden, tonen Noam Toran en Marloes ten Bhömer de sociaal-politieke omstandigheden van de ambachtslieden via een ‘worksong’ en benaderen Brynjar & Veronika vooral de antropologische kant van ambachtelijkheid.

Zelfbouwinstallatie

In een zevende studio kunnen bezoekers zelf aan de slag met OpenStructures PlayStation 1; een interactieve zelfbouwinstallatie. Hiertoe is het OpenStructures-principe van ontwerpers Thomas Lommée en Christiane Högner opgevat als een modulair bouwsysteem; een digitale meccano bestaande uit diverse onderdelen. Voor de OpenStructures PlayStation 1 editie – ontworpen voor het Zuiderzeemuseum – maakten de ambachtslieden van het museum nieuwe onderdelen die de bestaande stukken aanvulden. Zo werd een hedendaags ontwerp- en bouwsysteem verbonden met traditionele ambachten, materialen en expertise.

Design en het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum geeft jaarlijks opdrachten aan kunstenaars en ontwerpers om kennis uit het museum verder te ontwikkelen tot nieuwe inzichten en deze toe te passen. Studio ZZM legt (opnieuw) verbindingen tussen heden en verleden, tussen designers en ambachtsleermeesters, tussen het buiten- en het binnenmuseum, tussen objecten uit de collectie en hedendaagse designobjecten en tussen Nederland en de wereld.

Jan Boelen

Jan Boelen (1967, Genk) is afgestudeerd als productontwerper aan de Media & Design Academie (KHLim), tegenwoordig de LUCA, Campus C-mine, in Genk. Momenteel vervult hij de functie van artistiek directeur van Z33, een huis voor actuele kunst in Hasselt en is Afdelingshoofd van de Masteropleiding aan de Design Academy Eindhoven. In opdracht van de Permanente Deputatie van de Provincie Limburg, heeft Jan Boelen het Provinciale Centrum voor Beeldende Kunsten omgevormd tot Z33, een huis voor actuele kunst.

Evelien Bracke

Evelien Bracke (1980, Gent) is zelfstandig conservator en projectcoördinator. Ze is als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Universiteit van Gent. Ze heeft van 2010 tot 2015 gewerkt voor Z33, een huis voor actuele kunst in Hasselt, waar ze als conservator en coördinator optrad voor diverse tentoonstellingen. Ze was betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten aan het Sint Lucas Universiteitscollege voor Kunst en Design in Antwerpen en heeft enkele jaren gewerkt voor galerie Fifty One Fine Art Photography in Antwerpen. Voor Z33 heeft ze onlangs nog gefungeerd als conservator van de tentoonstelling MANUFACTUUR 3.0 in de context van de stadstriënnale Hasselt-Genk.