Gerda van Bockxmeer - wandobjecten Machteld Mulder - collages

Het werk dat Gerda van Bockxmeer (Hoorn 1944) op deze expositie laat zien heeft te maken met de wijdsheid van het noordelijk landschap. De horizon, gezien vanuit de trein Amsterdam – Hoorn, heeft zij als uitgangspunt genomen voor deze tentoonstelling. Daarnaast toont zij werk dat is gemaakt naar aanleiding van de expeditie naar Spitsbergen die zij drie jaar geleden heeft gemaakt. Zij gebruikt hout, glas en aluminium op een onconventionele wijze.

Haar werk is van een grote helderheid met een sterke suggestie van ruimte.

Machteld Mulder (12 april 1943) heeft na haar kunstopleiding aanvankelijk een periode freelance werk gedaan als dekor/kostuumontwerpster voor het theater. Sinds de jaren tachtig is zij zich vooral gaan toeleggen op haar vrije werk in de beeldende kunst, waaronder het maken van collages. Dat is een techniek die gebruik maakt van uitgeknipte of gescheurde stukken papier en door Pablo Picasso is uitgevonden. Deze kunstvorm die Machteld in de loop der jaren regelmatig beoefend heeft wordt door haar schilderen met papier genoemd, hoewel er soms ook textiel aan te pas komt.

Machteld Mulder en Gerda van Bockxmeer volgden allebei hun opleiding aan de Rietveldacademie en zijn beiden lid van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken.